Основним доходним джерелом, який наповнював міську казну, як і у попередні роки, був податок з доходів фізичних осіб (він становив 74% усіх доходів). Основними напрямками використання бюджетних коштів були галузі освіти, охорони здоров\'я та соціального захисту.

У минулому році до бюджету міста вдалось мобілізувати 787,5 млн. грн. «Звітний період характеризується стабільністю надходження доходів в кожному кварталі з позитивною динамікою кожного наступного кварталу до попереднього», - повідомляє начальник фінансового управління міської ради Наталя Луценко.

Значні надходження до бюджету дали два важливих доходних джерела загального фонду: податок з доходів фізичних осіб (74%) та плата за землю (13% в структурі власних і закріплених доходів). Наповнення бюджету за рахунок податку з доходів вінничан залежить від рівня середньої заробітної плати, яка у 2009 році склала 1712,63 грн., що на 6,3 відсотки більше порівняно з минулим роком (1610,94 грн.). «Саме шляхом нарощування обсягів виробництва і, відповідно, збільшення фонду оплати праці можна досягнути значних результатів у наповненні бюджету за рахунок цього дохідного джерела», - розповідає Наталя Луценко.

Другим за обсягом основним джерелом наповнення бюджету є плата за землю, від якої надійшло 51,2 млн. грн. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 19 відсотків. Це відбулося за рахунок укладання нових договорів оренди земельних ділянок та ще ряду чинників.

Втім, у минулому році бюджет міста поніс певні втрати по торговому патенту. Надходження від цього доходного джерела значно зменшились порівняно з минулим роком. Також до планових показників бюджет міста не доотримав 14,8 млн. грн., з яких 93 відсотки не надійшло з державного бюджету по субвенції на надання пільг з послуг зв\'язку, інших пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Ця ситуація негативно вплинула на фінансовий стан транспортних підприємств. Відшкодована сума з державного бюджету на перевезення пільговиків складає лише 39,6% (в минулому році було 72%). Враховуючи наявність такої серйозної проблеми, виконком міської ради направив відповідне звернення на адресу уряду та Міністерства фінансів України.

До спеціальному фонду у 2009 році надійшло 143,2 млн. грн. Структура доходів зазнала значних змін: збільшились об\'єми трансфертів з інших бюджетів та зменшилась частка власних і закріплених доходів. Основною причиною цього є зменшення надходжень до бюджету розвитку від приватизації майна та продажу земельних ділянок, оскільки в умовах фінансової кризи ринок нерухомості перебуває у стані низької активності.

Практично не змінилась в 2009 році структура видатків загального фонду. На утримання трьох вищезгаданих галузей («Освіта», «Охорона здоров\'я», «Соціальний захист») було спрямовано 76 % всіх видатків міського бюджету. Більше того, видатки на освіту були збільшені на 24 % проти видатків минулого року, на охорону здоров\'я - на 8 %, видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення - на 26,8 %. «Крім цього, у звітному періоді забезпечено фінансування всіх планових видатків. В повному обсязі профінансовані всі захищені статті.» - розповідає Наталя Луценко.
Відповідно до доходів видатки бюджету склали в сумі 767 млн. грн. Їх реальна сума могла бути більшою майже на 22 млн. грн., якби у грудні 2009 року органи Державного казначейства провели усі міські платіжні доручення.

Більше восьми мільйонів гривень з міського бюджету пішло на реалізацію Програми соціального захисту окремих категорій громадян міста на 2002-2011 роки, яка затверджена міською радою 8 лютого 2002 року. Це Програма місцевого значення, яка передбачає додаткові пільги та допомоги за рахунок власних доходів міського бюджету.

Незважаючи на вплив фінансово-економічної кризи, міським бюджетом профінансовано 33,3 млн. грн. на виконання заходів Програми утримання і розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста. Це дало змогу забезпечити стабільність у функціонуванні галузі.

Розмір видатків спеціального фонду бюджету за минулий рік сягає 136,8 млн. грн. Структура видатків порівняно з минулим роком зазнала певних змін. Третя частина загальних видатків була направлення на погашення заборгованості перед теплопостачальними організаціями. 20 відсотків пішло на надання пільг та субсидій населенню на житлово-комунальні послуги

Також з бюджету розвитку було направлено 17 млн. грн. на будівництво та реконструкцію об\'єктів комунальної власності. За рахунок цих коштів завершено будівництво вулиці Шевченка, реконструкцію приміщень по вул. Соборній, 64 для розміщення міського бюро технічної інвентаризації, проведено роботи по модернізації ліфтів житлового фонду та виконано ряд інших необхідних робіт.


Переглядів: 3197
Поширень: 0