Злагоджену роботу нечисленного штату працівників перервали співробітники відділу по боротьбі з незаконним обігом товарів управління податкової міліції ДПА в області, які завітали на ретельно закамуфльоване виробництво в рамках оперативного відпрацювання.

За інформацією податківців, друкарня працювала з порушенням закону. Підозри знайшли своє підтвердження одразу – керівники не надали жодних документів, що підтверджували б законність діяльності виробництва, у тому числі й свідоцтва, що підтверджує наявність друкарні у реєстрі видавців і дає право на видавничу діяльність. Тим часом огляд приміщення показав, що замовлень друкарня мала достатньо – тут друкувалися різноманітні буклети, брошури, навчальні посібники, книги, зошити. Усі, до слова, без зазначення тиражу у вихідних даних. Стоси готової продукції, пачки роздрукованих сторінок та обкладинок у роботі, величезні рулони паперу, готові до випуску нової літератури – усе розташоване в кількох цехах виробництва. Один суттєвий недолік: автори друкованої продукції від випуску власних робіт не отримали жодної гривні гонорару. Тиражування і подальша реалізація брошур та посібників проводилася без їх відома.

Схему податківці розкрили досить швидко. Підпільна друкарня готувала тиражі тих чи інших видань на усне замовлення кількох місцевих видавництв. Останні, у свою чергу, підписували угоди з авторами на видавництво і тиражування їхніх робіт. Тільки домовленості підписувалися два-три роки тому, повністю були виконані, автор, відповідно, заплатив за надані послуги видавництву – на тому співпраця й завершувалася. А через певний час видавництво замовляє додатковий тираж продукції, не повідомляючи про це автора. З підпільної друкарні всілякі посібники та брошури йдуть на реалізацію, отримані прибутки через фіктивні угоди про начебто проведені торговельні операції з рядом фірм „підпільники” виводять з-під оподаткування. І – все. Друкарня отримує свій прибуток „на розвиток”, видавництво – доходи за „тіньовий” тираж, у збитку залишаються автор, який не відає, що його роботи й далі продаються, а авторські права грубо порушуються, та держава, казна якої не отримує податків.

Податківці роботу нелегальної друкарні припинили, усе обладнання на суму майже 340 тисяч гривень вилучене до прийняття рішення відповідно до законодавства.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 4336
Поширень: 0