Головне управління ДФС у Вінницькій області звертає увагу громадян, що наказом Мінфіну від 23.06.2017р. №591 затверджено Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядок її ведення. Оновлена форма Книги та Порядок набрали чинності з 11 серпня поточного року, тобто з дня опублікування в бюлетені «Офіційний вісник України» №63.

Вказані документи стосуються лише фізичних осіб - платників податків, тобто громадян, які отримують доходи та відповідно до розділу IV Податкового кодексу України зобов'язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи та/або мають право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку, та не поширюються на підприємців.

Зазначимо, що прийнятий Порядок розроблено відповідно до положень ПКУ, згідно з підпунктом "а" пункту 176.1 статті 176 розділу IV якого платники податків ведуть облік у Книзі обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.

Звертаємо увагу, що оновлена форма Книги передбачає ведення обліку не тільки доходів, які включаються в загальний річний оподатковуваний дохід, але і тих, які в оподатковуваний дохід не включаються.

Окрім цього, в порівнянні із старою формою з Книги вилучені графи для обліку іноземних доходів та окремо виділені 5 граф для ведення обліку витрат, пов’язаних з правом на податкову знижку та за операціями з інвестиційними активами із зазначенням реквізитів документа, які підтверджують понесені витрат.

В новій формі Книги також будуть зазначатися назви отриманого доходу і понесених витрат.

Слід пам’ятати, що Книга обліку та реєстр документів (за наявності) мають знаходитися у платників податків та повинні надаватись контролюючим органам на їх вимогу (п.4 Порядку).

Додатково повідомляємо, що  попередня редакція Книги та Порядку її ведення, затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 № 794  втратили чинність.



Переглядів: 2072
Поширень: 0