Останнім часом збільшилася кількість суб‘єктів господарювання, яка здійснює торгівлю вживаними товарами. При цьому, як правило, такі суб‘єкти перебувають на спрощеній системі оподаткування. Не рідко серед асортименту можна зустріти як одяг, так і побутову техніку та музичні інструменти. Саме тому ГУ ДФС у Вінницькій області хоче ще раз нагадати таким платникам про необхідність дотримання вимог чинного законодавства.  

Зокрема, пунктом 296.10 ст. 296 Податкового Кодексу України  встановлено право для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп не застосовувати реєстратори розрахункових операцій незалежно від обраного виду діяльності, за умови, що обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищуватиме 1 000 000 гривень. Проте норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (п. 6 ст. 9  Закону України від 6.06.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями)).

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 року № 231. У даному Переліку  зазначаються коди УКТ ЗЕД товарів а не види економічної діяльності суб‘єктів господарювання.  Якщо у суб‘єкта господарювання виникають питання чи відносить товар до технічно складних побутових товарів, слід звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень), або ж Науково-дослідного інституту судових експертиз або Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Тож акцентуємо увагу суб‘єктів господарювання, що  винятків щодо можливості незастосування РРО для товарів, які були раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено. А тому, здійснюючи торгівлю вживаними товарами, які зазначені в Переліку груп технічно складних побутових товарів і які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, слід використовувати належним чином зареєстровані реєстратори розрахункових операцій. 



Переглядів: 1522
Поширень: 0