Про церозповів  начальник ГУ ДФС у Вінницькій області Руслан Осмоловський. Станом на 1 січня 2018 року  із 102 295  платників – 34 526 – це юридичні особи, 111 166 – фізичні особи-підприємці.

Упродовж 2017 року, при незначному збільшенні новостворених підприємств та деякому прирості юридичних осіб, простежується скорочення загальної кількість платників на 8871 осіб. За словами посадовця, це зменшення відбулось в основному, за рахунок припинення підприємницької діяльності фізичними особами, які багато років поспіль бізнесом і не займались, і не планували займатись у подальшому. Утім, зваживши на всі минулорічні законодавчі новації, зокрема і щодо сплати єдиного соціального внеску, знялись із податкового обліку.

На питання одного із слухачів, щодо процедури оформлення документів особі, яка виявила бажання зайнятись підприємницькою діяльністю та тій, що хоче припинити свою діяльність, Руслан Осмоловський розповів: „Щоб зареєструватись підприємцем, необхідно підготувати документи та подати їх державному реєстратору. Якщо все оформлено правильно, то вже через 24 години Ви отримаєте підтвердження, що Ви як фізична особа взяті на облік.

Дещо іншим є алгоритм при знятті з обліку фізичної особи-підприємця. Підставою для зняття з обліку є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Дата зняття з обліку фізичної особи-підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення її підприємницької діяльності. Утім, така держреєстрація не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання. Особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. Відтак, має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, і в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності”.



Переглядів: 1635
Поширень: 0