«Єдине вікно» – це програмне забезпечення, яке запроваджено з метою спрощення порядку проходження різноманітних форм контролю. Ця програма дозволяє суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, надсилати скановані копії документів одразу усім службам, які повинні проводити контроль, що у свою чергу знижує або й загалом виключає спілкування декларантів з контролюючими органами, а це заощаджує час та мінімізує виникнення корупційних ризиків.

Саме завдяки цьому інформаційному комплексу впродовж перших двох тижнів березня Вінницькою митницею ДФС оформлено 2192 митні декларації, 1380 з яких – за принципом «єдиного вікна». З них близько 70 відсотків приходиться на митний пост «Вінниця-Центральний», решта – на митні пости «Дністер», «Гайсин», «Ямпіль» та «Піщанка».

Звертаємо увагу, що обов’язковість застосування принципу «єдиного вікна» планувалося впровадити з 1 лютого цього року. Проте, з огляду на прохання суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, термін самостійного прийняття рішення підприємствам продовжено до 31 січня 2019 року у разі: переміщення товарів транзитом, ввезення (пересилання) на митну територію України у міжнародних поштових відправленнях або у міжнародних експрес-відправленнях, вивезення за межі митної території України товарів, які перетинають митний кордон іншим, ніж автомобільний, видом транспорту. 

«Єдине вікно», як ефективний інструмент спрощення митних процедур



Переглядів: 1628
Поширень: 0