23 червня Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в України Ганс-Юрген Гаймзьот спілкувався із керівництвом регіону. Під час зустрічі обговорювались питання поглиблення співпраці в напрямку залучення інвестицій Німеччини в економіку Вінницької області та можливості налагодження співробітництва в культурній сфері, освіті та охороні здоров\'я.

Поважному гостеві учасники зустрічі розповіли про вже реалізовані на території Вінницької області проекти, до яких залучені іноземні (в тому числі і німецькі) інвестиції. А також про підприємства легкої промисловості (зокрема, фабрики «Володарка» та «Поділля»), які працюють на європейський ринок. Перший заступник голови Вінницької ОДА Валерій Коровій зазначив, що подальше залучення іноземного капіталу в Україні стримується проблемою невідшкодування підприємствам податку на додану вартість. Але з 1 липня ця проблема буде вирішуватись за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики. Водночас, він підкреслив, що Вінниччина вкрай зацікавлена у поглибленні співпраці із Німеччиною, економіка якої є високотехнологічною та інноваційною.

Пан Гаймзьот в свою чергу зазначив, що окрім проблем із невідшкодованим ПДВ є багато складних питань по українській митниці, а також по правовій безпеці німецьких інвесторів. «Німецькі підприємці хочуть, щоб у Вашій державі до них ставились на такому ж рівні, як і до представників українського бізнесу. Дуже вирішальним фактором є також те, щоб Уряд України фінансові проблеми не вирішував за рахунок підприємств. - Зазначив Ганс-Юрген Гаймзьот. - Якщо політика реформ в Україні принесе успіхи, то німецький бізнес пожвавить свою активність в Україні. Ваша країна має дуже вигідне географічне розташування, і підприємці Німеччини хочуть скористатись цим шансом для започаткування низки проектів».

Поважний гість також повідомив, що німецькі підприємці, які приїхали до Вінниці для участі в Україно-німецькому бізнес-форумі, мають на меті обговорити можливі варіанти співпраці в галузях текстильної промисловості, сільського господарства та в питанні енергоефективності. На його думку, вже за кілька років витрати на енергію в Україні можуть досягти світового рівня. Тому нашій країні вже сьогодні потрібно рухатись в напрямку реалізації проектів з енергозбереження.

Вінниця цей шлях вже розпочала: у 2009-му році обласний центр став одним з міст-учасників Проекту «Реформа міського теплозабезпечення», який розрахований на три роки і фінансується Агентством USAID. Цьогоріч Вінниця долучилось до Асоціації «Енергоефективні міста України». Участь та членство у цих проектах передбачає розробку ефективних методологічних рішень, які дозволять вдосконалити систему енергозбереження міст; технологічну підтримку та навчання персоналу; складання паспортів енергоефективності міст; розробку плану дій з підвищення ефективності спожитої енергії. Взимку цього року виконком міської ради ухвалив рішення про затвердження схем перспективного розвитку системи теплозабезпечення обласного центру, за якими оптимізація теплопостачання Вінниці проводитиметься у чотири етапи. Реалізація комплексу запланованих робіт дозволить скоротити обсяги споживання енергоресурсів, підвищить якість послуг і сприятиме покращенню екологічної ситуації в місті.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман розповів Гансу-Юргену Гаймзьоту, що на рівні тих питань, які належать до компетенції місцевих органів влади в Україні, Вінниця готова максимально підтримувати і супроводжувати іноземних інвесторів. «Ми сповідуємо той принцип, що усі бюрократичні процеси, які передбачені законодавством, не повинні лягати на плечі бізнесу. І ми всі ці процедури беремо на себе, - підкреслив Володимир Гройсман. - Вінниця є і буде й надалі надійним і стабільним партнером для підприємств, які готові інвестувати свій капітал в економіку нашого міста». Очільник міста також зазначив, що досвід Німеччини, як країни з потужною економікою та високими соціальними стандартами, дуже важливий на теперішньому етапі розвитку нашої держави.


Переглядів: 3698
Поширень: 0