Цьогоріч із запровадженням Бюджетного та Податкового кодексу України виконання міського бюджету має певні особливості. Зокрема, єдиний податок, який ще у минулому році був третім за обсягом джерелом наповнення загального фонду міської казни, тепер зараховується до бюджету розвитку; втрачено надходження від ринкового збору та комунального податку, а також адміністративні штрафи за порушення правил дорожнього руху у 2011 році зараховуються до державного бюджету. Про ці та інші зміни у бюджеті міста та про стан його виконання за перший квартал поточного року 12 травня доповідала директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко під час чергового засідання виконавчого комітету.

За перший квартал поточного року бюджет Вінниці наповнився в розмірі 230,6 мільйонів гривень (це на 15% більше показника минулого року). До загального фонду, на долю якого приходиться майже 90% всіх доходів, надійшло понад 207 млн. грн. Основа бюджету (власні і закріплені доходи загального фонду) склали майже 109 мільйонів гривень.

За словами директора департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталії Луценко, левову частку бюджету міста наповнюють два доходних джерела: податок на доходи фізичних осіб та плата за землю. «Надходження від податку на доходи фізичних осіб склав майже 86 мільйонів гривень, - повідомила Наталія Луценко. - Цьому сприяло запровадження на законодавчому рівні нових розмірів мінімальної зарплатні, підвищення середньої заробітної плати та стабільний розвиток економіки міста. Від плати за землю до бюджету надійшло 18,5 млн. грн.».

Як і у попередні роки, бюджет Вінниці зберіг соціальний напрямок. Відтак, на виплати на соціальний захист та соціальне забезпечення городян, а також для утримання установ та закладів соціально-культурної сфери, за перший квартал 2011 року направлено 174 млн. грн., тобто 78 % всіх видатків загального фонду. Зокрема, на освітянську галузь міста було виділено понад 60 мільйонів гривень, на заклади охорони здоров\'я - 40,5 мільйонів, а на соціальну сферу - понад 70 мільйонів гривень. Загальна сума видатків з міської казни у першому кварталі поточного року зросла на 40 млн. грн. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та становить понад 246 мільйонів.

Також об\'єм коштів, які направляються з бюджету міста на утримання житлово-комунального господарства, зріс на майже 90%. Цьогоріч на ЖКГ обласного центру (на благоустрій міста та капітальний ремонт житлового фонду) було витрачено майже 12 мільйонів гривень

За словами Наталії Луценко, виконання міського бюджету у першому кварталі має позитивну динаміку зростання. «В наступних періодах ми очікуємо нарощування темпів зростання як доходів, так і видатків бюджету», - підсумувала головний фінансист міста.


Переглядів: 3867
Поширень: 0