28 липня члени виконавчого комітету розглянули та затвердили Проект рішення міської ради «Про затвердження програми «Реформування системи охорони здоров’я міста Вінниці на 2011-2012 роки І етап». Програма передбачає здійснення ряду заходів, які крок за кроком дозволять підвищити якість та доступність медичних послуг та поліпшити ефективність державного фінансування медичної галузі.

На початку липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про проведення у Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях експерименту з реформування охорони здоров’я». В програмі реформи охорони здоров’я передбачається посилений розвиток первинної допомоги та чітке розмежування із вторинною, а також побудову сучасної системи екстреної медичної допомоги.

Сьогодні переважним сектором охорони здоров’я, який займає досить важливе місце в діагностиці та лікуванні, є стаціонарна допомога. Проте, вирішальну роль в попередженні виникнення та розвитку захворювань належить безпосередньо амбулаторно-поліклінічній допомозі. На сьогоднішній день первинна ланка медичної допомоги (поліклініки за місцем проживання), фактично не впливає на маршрут пацієнта, а отже має негативний вплив на якість подальшого обслуговування. Сьогодні для того, щоб потрапити на прийом до лікаря певного фаху, пацієнту слід у хаотичному порядку пройти ряд інших спеціалістів, що, відповідно, займає досить багато часу та створює незручності як для городян, так і для лікарів.

Підвищення доступності медичних послуг планується досягнути шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Крім того, планується розвивати інститут сімейного лікаря на основі зміцнення ролі первинної медичної допомоги, а також розвивати приватний сектор медичних послуг.

Зокрема, цьогоріч у Вінниці планується здійснити перехід на медичне обслуговування за сімейним принципом. У відповідності до Програми, заплановано створити 245 сімейних дільниць, які будуть об’єднані в 25 відділень (амбулаторій) загальної практики сімейної медицини на базі семи Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Існуючі у Вінниці поліклініки будуть виведені зі складу лікарень, а дитячі та дорослі поліклініки будуть об’єднані.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмили Грабович, в складі Центрів ПМСД будуть створені потужні діагностичні відділення. «Один такий діагностичний центр в поліклініці міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги вже зараз створюється за допомогою Посольства Ізраїлю в Україні, - говорить Людмила Грабович. - Завдяки цьому громадяни отримають надсучасну діагностичну техніку: комп’ютерний та магнітно-резонансний томографи, цифровий рентген-апарат, фіброгастроскоп, колоноскоп, повний комплект обладнання для клінічної та біохімічної лабораторії».

Продовжиться і реалізація програми створення електронної медичної картки пацієнта, яка дозволить узагальнити дані про стан здоров’я городян (хвороби, результати досліджень та аналізів тощо). Це допоможе лікарю будь-якого фаху, до якого звернувся той чи інший пацієнт, отримати чітку картину про пацієнта і не відправляти хворого на повторне діагностування.

Крім того, вже запроваджено систему контролю за якістю медичних послуг. У цій системі збиратиметься інформація про рівні планової та ургентної госпіталізації, кількість викликів «швидкої», показники первинного виходу на інвалідність, коефіцієнти народжуваності та смертності населення та питома вага викликів «швидкої» до хронічних хворих.

У кінцевому результаті реформа медичної галузі обласного центру дозволить підвищити якість та доступність медичних послуг, позаяк буде оптимізовано медичний супровід пацієнта, його обслуговування та обстеження; поліпшити ефективність державного фінансування, оскільки планується перехід до закупівлі державою послуг у закладів охорони здоров’я на контрактній основі. Крім того, для тих городян, які упродовж певного періоду часу не втрачали працездатність та ведуть здоровий спосіб життя, планується впровадити економічне стимулювання. Проведення реформи дозволить створити чітку систему прийняття та супроводу пацієнта, розставити все на свої місця та впорядкувати маршрут пацієнта.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що на сьогоднішній день галузь охорони здоров’я у Вінниці є досить самодостатньою, проте вона не відповідає вимогам. «Вже не один десяток років говорять про те, що на сьогоднішній день медична галузь не відповідає ні вимогам людей, ні вимогам часу. Сьогодні ми розпочали процес реорганізації, який буде надзвичайно важким, але ефективним, –говорить мер. - Пріоритетом у цій реорганізації в першу чергу має бути людина, яка звертається до закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівня і прагне отримати кваліфіковану допомогу. Ще одним аспектом у цьому питанні, не менш важливим, є лікарі, які повинні бути забезпечені на належному рівні. Ми будемо йти дуже швидкими темпами, і для мене є принципово важливим, щоб система охорони здоров’я у місті була трансформована у найсучаснішу систему, яка дозволить чітко сформувати маршрути пацієнта і, головне, вийти на інший якісний рівень».

Для довідки:

В м. Вінниці з населенням 367 376 жителів на даний час функціонують 16 медичних закладів комунальної власності міста:

  • З багатопрофільні лікарні з поліклініками для дорослих у своєму складі;
  • міська лікарня «Центр матері та дитини» з перинатальним центром по виходжуванню маловагових та недоношених новонароджених, дитячою поліклінікою та стаціонаром;
  • 2 пологових будинки;
  • 2 самостійні поліклініки для дорослих та одна поліклініка загальної практики сімейної медицини;
  • З самостійні дитячі поліклініки;
  • З стоматологічні поліклініки, в т.ч. 1 дитяча;
  • станція швидкої медичної допомоги.


Переглядів: 6041
Поширень: 0