пам\'ятник ЖегловуА конкретніше - начальник Вінницького міськуправління міліції Володимир Стус і його помічник по зв\'язках із громадськістю Оксана Бахмат.

- У багатьох містах України є пам\'ятники літературним та кінематографічним героям, - пояснювала суть задуму Оксана Анатоліївна,- приміром, на Вінниччині є навіть скульптура Остапа Бендера... Спілкуючись із колегами, я часто запитувала: який із кінотворів про міліцію вони вважають найбільш реалістичним? І всі сходилися на думці - "Місце зустрічі змінити не можна". А образ міліціонера - капітана Жеглова, створеного Володимиром Висоцьким, - найбільш правдивим. Згадайте, Глєб Жеглов - не ідеальний, він звичайна людина зі своїми плюсами і вадами, але у роботі він керувався принципом - "вор должен сидеть в тюрьме". І глядачі щиро полюбили Жеглова, саме такого, живого і справжнього.

Ідея не залишилася просто мрією. Володимир Стус зустрівся із міським головою Володимиром Гройсманом, і меру задум теж сподобався - він теж любить творчість Висоцького. Позитивно вирішилося питання встановлення майбутньої композиції і в управлінні архітектури. Втілити образ Висоцького у ролі Жеглова було запропоновано вінничанину - заслуженому скульптору України Анатолію Бурдейному (до речі, саме він - автор пам"ятника Василю Стусу). Анатолій Павлович спочатку розгубиася, мовчав хвилини зо три... А потім були емоції - виявляється, це було давньою мрією митця.

- Якось навіть забуваєш про попередні роботи і починаєш хвилюватися як студент перед екзаменом, - сказав тоді скульптор. - Після пам"ятника Василю Стусу це буде друга значуща робота у моєму житті. Це серйозне творче завдання...
Анатолій Бурдейний зробив безліч ескізів, дивився десятки разів кінострічку, перечитував роман братів Вайнерів, ходив до музеїв, аби не пропустити жодної деталі образу та історичної епохи. Зізнається, що працював завзято як ніколи.

І ось, минулої середи в обласній філармонії відбулася презентація макета майбутньої скульптурної композиції. Макет (1:4) - із пластиліна, але про це мало хто здогадався, фігура виглядає бронзовою. Архітектор проекту Володимир Спусканюк (20 років був головним архітектором Вінниці), у свою чергу, зробив цікавий хід: Жеглов буде стояти біля сходинок до підвалу, саме так, як було у фільмі, коли звучали всім відомі слова: "Горбатий, я сказал. Горбатий!"  Здається, що всі, хто це побачив, погодилися, що проект вдалий. Скульптор знову хвилювався як на екзамені... Але і полковник міліції Володимир Стус, і мер Володимир Гройсман, і всі гості презентації - чиновники, міліціонери, архітектори, бізнесмени, художники, спортсмени, журналісти були одностайні: "Такий пам\'ятник має бути у Вінниці!"

Реалізація проекту стане можливою, якщо вінничани теж до неї долучаться. Тільки бронзовим має бути пам\'ятник, вважають фахівці. І це потребує коштів. До речі, перший благодійний внесок у скриньку зробив Євген Майданик, директор МПМ "Зоря". Євген Олександрович був ведучим презентації і висловив сподівання, що наступного року пам"ятник вже буде відкрито у Вінниці ще й на честь 30-річчя виходу фільма на екран. Свій внесок зробив і Володимир Іващук, чемпіон України з велоспорту і справжній знавець творчості Висоцького. Участь в організації презентації взяли представники центру оптової торгівлі "Метро". Обіцяли допомогти добрій справі і міська влада, і бізнесмени.

Для тих, хто хоче долучитися до встановлення у Вінниці пам\'ятника Жеглову, повідомляємо, що гроші можна перерахувати на спеціальний рахунок:
МФО 802015
Р/р 35223004000022
ЗКПО 0670154
Призначення платежу - благодійні внески для спорудження скульптурної композиції "Володимир Висоцький у ролі Глєба Жеглова"


Переглядів: 3664
Поширень: 0