Перший соціальний відеоролик молоді і соціально-активні вінничани зняли за 0 гривень 0 копійок. Авторами ідеї виступили голова студентського парламенту Вінниччини Дмитро Слободянюк та арт-директор одного із нічних клубів Вінниці Микола Кмітович.

- Щось хотілось зробити для молоді, бо нам уже третій десяток (тим, хто знявся у ролику від 20 до 34 років), але фактично для країни ми нічого не зробили. Це соціальний проект присвячений 20-ій річниці незалежності України. Ідея була така - спонукати молодь до того, щоб вона не критикувала ні Радянський Союз, ні пережитки минулого, ні батьків, а могла критикувати тільки себе, і нарікати на те, що вона нічого не робить. Головний меседж — робити не тільки для себе, а й для когось, - розповідає Дмитро Слободянюк. - Для зйомок запросили людей з Вінниці, яких кожен у місті впізнає. На жаль, не у кожного вийшло записатись, бо літній час — пора відпусток та поїздок. Так, наприклад, був зайнятий на зйомках В’ячеслав Узєлков і на змаганнях Наталя Добринська. Тому найбільшою складністю було зібрати усіх на запис.

Але жоден з учасників, кого запросили на проект, не відмовилась. Навіть залучили власних дітей до зйомок. Більше того — всі працювали на добровільних засадах. До речі, технічна сторона теж нічого не коштувала. А для того, щоб ідея відповідала дійсності, як поділився Дмитро, попередньо складали асоціативний ряд слів для кліпу - їх обирали шляхом “мозкового штурму”.

- Далі справа була за текстом і музикою. Ними зайнялись Олександр Мельник і Сергій Пліхта, який написав слова за два дні, - ділиться Микола Кмітович. - Довго не могли визначитись, що саме це буде, у якій формі-подачі, адже меседж повинен бути зрозумілий. Вирішили, що це буде пісня.

Як воно вийшло, судіть самі.

Як хто міг, так і "тягнув", бо дехто взагалі вперше заспівав.

- Я взагалі співати не вмію, - зізнається Дмитро Слободянюк. - Для мене самого це було відкриттям. Як і для шоумена Космоса (Константина Станіславского): “Я ніф... не співак. В житті ніколи не співав. Але якось мене записали. Проте, коли вже побачив готовий продукт, то в мене мурашки по шкірі пробіглись. Ідея — фантастична, я радію з того, що це зроблено не на словах, а в реальності. Здається ніби нічого важкого, але хлопці взялись і зробили. До слова, собаки мої теж були в кайфі. Взагалі проект класний, таких би більше. Хотілось би, щоб учасники з ним їздили по школам, спілкувались, ділились власним досвідом. Я дуже люблю своє місто. Вважаю, що найголовніше, що я зробив для міста - займаюсь своєю улюбленою справою. І якби кожен в Україні займався своїм ділом, то ми були б в десятці найкращих країн світу.”

У Константина теж є ідея - створити недільну школу, куди б приїжджали відомі люди і розповідали історії та ділились власним досвідом з дітьми, за принципом фільму “12”.

Ніколи спеціально не співав і КВН-щик Олександр Теренчук.

- Як тільки зателефонували — запросили на проект, я одразу відкрив нотний стан, почав тренуватись, розробляти голос... (сміється — Авт.) Правда на записі вступив з третього разу. Ну трохи няньчився, бо знімався разом з власною дитиною. У мого сина це другі зйомки, але перші у відеокліпі. Завдяки цьому кліпу моя дитина у 1,3 роки вперше сіла за рояль і натиснула кілька клавіш. А якщо серйозно — це великий прорив, бо зібрати людей на таке діло, то гарна справа. Що я для України зробив? Я — ні, команда КВН - так. Раніше говорили, що Україна це Кличко чи Шевченко, а зараз - це Н. Добринська, В.Узєлков і команда КВН. Та й мої друзі для Вінниці стараються: В. Гройсман, М. Джига, тітонька, яка продає шкарпетки на муніципальному ринку, і бабуся, яка зернятами торгує. Лише хотілось би трохи більше людей задіяти, я б зробив би кліп трохи массовішим.

Зажди співала і планує професійну діяльність лише в музичній сфері Вікторія Рихлюк, яка відома у Вінниці як “Міс Україна- Поділля” та учасниця телепроекту “Голос країни”.

- Такі записи, які ми зробили - дуже важливі. Нам дуже не вистачає таких пісень, які спонукали б людей любити рідну неньку Україну. Це є великий вклад у музичну діяльність Вінниці. Хоч я ніколи не брала участі у соціальних проектах, проте мені сподобався і сам процес, і результат. До цього я не була знайома з багатьма людьми, зараз у мене з’явилось багато друзів.

Але найбільше не "пощастило" Віктору Бронюку (гурт “ТІК”).

- Чого знявся у кліпі? Бо мусив — програв у карти (сміється — Авт.), - розповідає Віктор. - якщо серйозно, то це класна тема. Я зажди “за”.

Що вийшло - хлопці не коментують, кажуть — судити не їм. Офіційне відкриття було у одному з нічних клубів 24 серпня. Зараз вони планують показати кліп на святкування Дня міста, щоб якомога більше людей замислилась над тим, що вони зробили.

На цьому молодь Вінниці крапки не ставить, бо Дмитро планує реалізацію нової ідеї. Секрет не розкриває, але не виключає, що у наступному проекті можуть бути танці.
 


Переглядів: 5965
Поширень: 0