Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової 3 жовтня відбулась міжвідомча нарада про реалізацію норм Закону України «Про амністію у 2011 році» та організацію соціального патронажу звільнених осіб, до яких застосовано амністію.

У нараді взяли участь заступник начальника Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області Юрій Тимошенко, старший інспектор з особливих доручень управління профілактики правопорушень УМВС України у Вінницькій області соціального захисту населення облдержадміністрації В‘ячеслав Блащук, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Анатолій Сопун, перший заступник директора Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб‘єва, головний педіатр управління охорони здоров‘я облдержадміністрації Віктор Середа.

В установах виконання покарань області під дію Закону України «Про амністію у 2011 році» підпадає 165 осіб, з яких 63 особи підлягають звільненню у Вінницьку область.

Під час засідання Любов Спірідонова наголосила, що надзвичайно важливим на етапі соціальної адаптації звільнених осіб є забезпечення відносно них з боку органів влади реалізації заходів соціального патронажу. Насамперед це стосується вирішення питань трудового і побутового влаштування звільнених, аби вони знову не стали на злочинний шлях і не опинилася потенційними кандидатами на повернення до місць позбавлення волі.

Особливу увагу органів влади, за словами Любові Спірідонової, слід звернути на необхідність ведення обліку звільнених осіб, які прибувають з місць позбавлення волі, завчасного інформування відповідних органів державної влади стосовно проблемних питань, які виникають при реалізації заходів щодо соціального патронажу цієї категорії осіб.

У суспільстві не може не викликати занепокоєння також звільнення засуджених, які страждають на небезпечні для оточуючих хвороби. Тому з метою своєчасного надання хворим на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання або СНІД необхідної медичної допомоги кримінально-виконавчі установи зобов‘язані негайно повідомляти відповідні органи місцевого самоврядування та органи охорони здоров‘я про звільнення зазначених осіб, а ці органи, в свою чергу, зобов‘язані вжити відповідних профілактичних заходів.

Анатолій Сопун, у свою чергу відмітив, що в області функціонують установи соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі. А саме у с. Яришів Могилів –Подільського району діє соціальне відділення для громадян похилого віку та інвалідів, звільнених з місць позбавлення волі на 50 ліжкомісць. Також на базі громадських організацій області функціонують заклади для соціальної адаптації даної категорії осіб на загальну кількість 110 місць.

Активно ведеться робота щодо працевлаштування звільнених осіб в обласному центрі зайнятості населення. За словами Світлани Аляб‘євої, відповідно до норми Закону щороку бронюються робочі місця для працевлаштування осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Так, на 2011 рік заброньовано 25 робочих місць. З місць позбавлення волі вже працевлаштовано 19 осіб, з яких 6 – працевлаштовано на заброньовані місця. Також проводиться робота по навчанню осіб, які не мають професії або бажають її змінити.

Підводячи підсумки наради Любов Спірідонова підкреслила, що процес соціальної адаптації звільнених осіб потребує чіткої та злагодженої співпраці органів влади всіх рівнів у сфері виконання покарань, медицини, праці та соціального захисту, внутрішніх справ, освіти та недержавних організацій.


Переглядів: 5530
Поширень: 0