У середу у приміщенні Вінницької обласної філармонії «Плеяда» урочисто розпочалось відкриття півфіналу чемпіонату світу з програмування. На змагання Південно-східного європейського півфіналу студентської першості світу з програмування ACM-ICPC (Association for Computer Machinery: http://acm.org - International Collegiate Programming Contest: http://cm.baylor.edu) приїхало 150 учасників (77 команд) з семи країн Південно-Східної Європи. Чемпіонат триватиме з 11 по 16 жовтня на базі Вінницького національного технічного університету.

Перед студентством виступили мер міста Вінниця Володимир Гройсман, ректор ВНТУ Володимир Грабко, керівник Вінницького регіонального підрозділу компанії “ДАТАГРУП” Валерій Рубан, директор Вінницького представництва Дацької компанії “CDM” Томас Бомберг, представник компанії “Facebook” Маріса Аргулетта (Сан-Франциско).

Мер міста Вінниці Володимир Гройсман зазначив: «Мені надзвичайно приємно, що саме Вінниця, а точніше Вінницький національний технічний університет, була обрана як база для змагань. Хотілось би, щоб ви не тільки взяли участь, а й перемогли. І кожен з вас започаткував власну справу у Вінниці»

Валерій Рубан, керівник Вінницького регіонального підрозділу компанії “ДАТАГРУП”, який у свій час закінчив Вінницький технічний, тоді ще політехнічний університет, наголосив, що перед ним майбутнє країни.

- Я дуже радий, що зараз відбулись певні зміни у країні і ви, студенти, можете себе запропонувати цій країні. Бо цій країні і світу не вистачає головного – це ідей, які ви будете народжувати. Тому що те покоління, яке йде за мною, певно, все, що змогло, – зробило. Ви – це майбутнє цієї планети, - сказав Валерій Рубан.

А гості закордонні відзначили, що українські спеціалісти одні з кращих у ІТ-галузі. І прямо зі сцени говорили, що шукають на олімпіаді-першості таланти.

- Ми раді виступати цього року спонсорами такого заходу. І сподіваємось знайти тут таланти, оскільки «Facebook» досить молодий, існує з 2004 року, - зауважила представник компанії “Facebook” Маріса Аргулетта.

Директор Вінницького представництва Дацької компанії “CDM” Томас Бомберг, яке в Україні існує чотири роки, згадав:

- Коли ми, заснували філіал у Вінниці, то через рік роботи в Україні побачили, що розробники тут працювали так само, як і в Данії, іноді, навіть, краще, - сказав Томас Бомберг. - У Данії не проводяться олімпіади, як тут. Їх проведення і участь у них надає можливість поліпшити ваші знання. І навіть, якщо ви не виграєте, ви вчитесь і дізнаєтесь дуже багато. З власного досвіду можу сказати, що українські спеціалісти досить сильні, особливо на міжнародній арені.

Цього року вперше першість з програмування проходитиме в online режимі одночасно у Вінницькому національному технічному університеті (Україна) і Бухарестському політехнічному університеті (Румунія). На українському сайті змагатимуться 32 команди з України, чотири з Туреччини і по одній з Болгарії і Молдови, в той час як на румунському сайті виступлять чотири українських.

Кожна команда (три учасники) за 5 годин повинна розв’язати 11 задач з використанням одного комп’ютера. Виграє та, яка найшвидше напише програму, що розв’язує найбільшу кількість задач. Переможці, окрім золотих медалей, отримують грошову премію $12 тис. та запрошення на стажування від ІDМ – генерального спонсора світової першості.

Олімпіада проходить 36-ий рік. За останні чотири, українські представники здобули два комплекти золотих і один комплект срібних медалей. А після відвідин фіналу десятої Всеукраїнської олімпіади минулого року Біл Поучер, виконавчий директор АСМ-ІСРС, надав право на проведення світового півфіналу в Україні.


Переглядів: 5123
Поширень: 0