Пільговики - «чорнобильці» протестували під вінницьким адміністративним апеляційним судом, де 14 жовтня зібрались судді з усієї України. Судді зібрались на круглий стіл на тему «Проблемні питання застосування законодавства під час розгляду та вирішення адміністративних справ, пов’язаних із соціальними виплатами». А «чорнобильці» і «афганці» під вікнами скаржились на те, що суд зволікає із розглядом їхніх справ.

- Хочемо нагадати суддям, що ми ще живі! – сказав представник чорнобильського руху з Харкова Валерій Болотов, який вимагає, щоб його апеляційна справа була розглянута якнайшвидше, адже йому потрібна операція.

Судді самі визнають, що не можуть впоратися з тією кількістю судових позовів, які на них звалились останнім часом. Левову частку цих справ складають так звані «соціальні» спори, предметом яких є рішення та дії відповідних державних органів щодо нарахувань та виплат різноманітних видів соціального забезпечення. Як розповів голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, у його суді справи лежать і в ящиках, і на столах, і під столами, і під саму стелею.

- Не може суд розглядати таку кількість справ, - каже Віталій Кузьмішин. – У Вінницькому адміністративному окрузі (а це Вінницька, Хмельницька, Черкаська області) за 6 місяців цього року вже накопичилось 114 685 справ. Для їх розгляду потрібно не менше ніж три-п’ять років.

Як пояснив голова вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк «завал зі справами» виник через недосконале українське законодавство. На сьогоднішній день на різноманітні пільги претендують 43% українців. На виплату всіх пільг потрібно 29 млрд. грн., що звісно є великим навантаженням для державного бюджету. Держава з виплатами зволікає або і зовсім їх не виплачує, тому люди і подають скарги до суду. На сьогоднішній день 80% всіх судових позовів в адмінсуді – це скарги на дії органів влади.

Втім за словами суддів, вони не можуть впливати на законодавство, а можуть тільки працювати у межах своєї компетенції, тобто виконувати закон у будь-якому випадку, досконалий він чи ні. Тож поговоривши і поскаржившись на ситуацію, українські судді вирішили звернутися до пленуму Вищого адміністративного суду, щоб той в свою чергу підготував звернення до парламенту. Судді сподіваються, що проблеми із судовими позовами «пільговиків» розгляне Верховна Рада. Іншого способу розгребти «завал» у судах просто немає.


Переглядів: 3684
Поширень: 0