Сьогодні в приміщенні Інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (вул. Грушевського, 13) відбудеться пам’ятний вечір отамана національно-визвольних змагань 18-20х рр.. 20-го століття Якова Гальчевського. На зустрічі виступатимуть дослідники історії, письменники. Вони поділяться маловідомими фактами біографії подолянина-отамана Якова Гальчевського, який народився у селі Гута-Літинська (нині село Малинівка Літинського району).

У програмі зустрічі - перегляд фільму про отамана Гальчевського, або, як його ще називали, Орла. За цю кінострічку автору фільма, Леоніду Філонову, присвоїли літературну премію імені Якова Гальчевського.

- Про цього отамана є що розповідати, - говорить писар КТ Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Михайло Рюхов. – Якось Орел здійснив напад на клуб Турбівської цукроварні, де повинна була відбутися вистава для більшовицьких командирів, воєнкомів та чекістів. Тоді чекісти заплатили в касі гроші, щоб побачити «комедію». Але Яків вийшов на сцену і сказав, що вони побачать «драму». Капельник зачинив двері, прозвучав український гімн і таким чином Гальчевський затримав до 30 представників вищої окупаційної влади.

Свої доповіді і цікаві історичні факти розповідатимуть дослідник повстанського руху на Вінниччині, письменник Костянтин Завальнюк, провідний спеціаліст Липовецького районного архіву Олександр Роговий.

Організаторами заходу є громадсько-політичне об’єднання «Український Дім», Крайове Товариство Вінницький козацький полк імені Івана Богуна, товариство «Просвіта».

Початок зустрічі о 14:45 у актовії залі інституту.

Довідка:

Яків Гальчевський (отаман Орел, Орлик, Войнаровський ) (03.11.1894 —1943)-  військовий і громадський діяч, вчитель, письменник, активний учасник повстанського руху в Україні. Автор публікацій в українському журналі “Діло” та “Віснику” Дмитра Донцова (під псевдонімом Яків Правобережець). Автор рукописів: “З воєнного нотатника” та історіософічної праці в 25 розділах без назви, досі не опублікованих (Грубешівщина, січень 1942).

 


Переглядів: 5357
Поширень: 0