Студенти та активісти акції «Я за чисте життя!» у суботу, 29 жовтня, посадили 39 дерев. Новий декоративний сад з 15 магнолій, 15 катальп і 9 слив пісарді з’явився біля Центрального автовокзалу, що у сквері Київський. У такий спосіб привернути увагу громадськості до екологічних проблем вирішила мережа магазинів «Інтертоп».

Вінниця стала 10 містом України, якому «Інтертоп» презентує зелені подарунки. Але першим, у якому почнуть квітнути дерева цінних декоративних порід.

- Зазвичай ми висаджуємо клени, каштани, липи, тополі, - розповідає координатор еко-проекту «Я за чисте життя!» Юліана Ковалевська. – До цього часу в інших містах України ми висадили понад дві з половиною тисяч дерев. Та коли приїхали до Вінниці, то були вражені і здивовані тим, що вона настільки зелена. Тому вирішили посадити дорожчі дерева: білі і рожеві магнолії (Мagnolia stellata і Мagnolia soulangeana), катальпи, сливи пісарді. І обрали такий сквер, у якому люди постійно відпочивають – біля набережної.

За словами Віолети Ваньчук, РR-менеджера компанії, для закупівлі дерев використали кошти, зібрані з продажу екосумок.

- Як виникла ідея?- ділиться Віолета. – Ми знаємо, що людина заходить до магазину і купує пакет, який максимум використовує 40 хвилин, а потім викидає його. Але відомо, що пластикові пакети не розкладаються. Тому вирішили виготовити альтернативні екосумки, з якими можна кілька разів сходити за покупками і у яких термін повного розкладання три роки. До речі, дизайн для чотирьох їх видів розробила Олеся Теліженко.

Допомагали акції 24 студенти четвертого курсу Вінницького транспортного коледжу з відділення «Лісове господарство» і працівники КП «Вінницязеленбуд». До слова, останній дуже зрадів подарунку. Оскільки, за словами заступника директора КП «Вінницязеленбуд» Миколи Залецького, таких дорогих подарунків для міста від приватної структури він за 45 років роботи на підприємстві не пам’ятає.

- Відділення компанії «Київстар» у 2009 році посадло 30 лип біля Книжки, - згадує він. – Але щоб магнолії хтось, то – ні.

Сквер створили у 70-их роках ХХ століття. Там були сливи з червоним листям, але з часом вони досягли вікової межі. У планах «Зеленбуду» - зайнятись територією біля Центрального автовокзалу, яка ближча до церкви.

- План озеленення і оновлення тієї зони є, - поділився генеральний директор об\'єднання дирекції парків міста Ігор Любовський. – А от проекту для цієї ділянки, де посадили сад магнолій, у сквері Київський, поки немає. Ми намагались загальної композиції скверу не змінювати. Звісно, і цю територію приведемо до ладу.

Правда, коли саме, Ігор Любавський не зміг сказати. Бо першочерговим завданням для підприємства «Вінницязеленбуд» є облаштування проспекту Юність, підпірної стінки біля школи-гімназії №2, що по вулиці Соборній, вертикального озеленення Вінниці і в’їздів до міста.

Фото Ігоря Мухи

 


Переглядів: 8352
Поширень: 0