За дев\'ять місяців 2011 року до бюджету міста надійшло 746 мільйонів гривень. Найбільше - від двох доходних джерел: податку на доходи фізичних осіб (283,6 млн. грн.) та плати за землю ( 57 млн. грн.). Про тенденції в бюджетній галузі обласного центру розповіла головний фінансист Вінниці Наталія Луценко.

Цьогоріч до загального фонду міського бюджету надходять лише два податки, які належать до категорії місцевих - збір за впровадження деяких видів підприємницької діяльності та туристичний збір. У 2011 році їхня частка в загальному фонді бюджету зменшилась на суму 875 тисяч гривень. Втім на 18% зросли надходження від податку на доходи фізичних осіб. Це стало можливим завдяки стабілізації та розвитку економіки Вінниці, підвищенню середньомісячної заробітної плати (у першому півріччі вона становила 2144 грн.) та погашенню заборгованості із заробітної плати, яка зменшилась більш ніж на 3 мільйони гривень.

Як повідомила директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко, важливу роль у наповненні бюджету також відіграють збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, державне мито та податок на прибуток підприємств комунальної власності. «Крім того, до міського бюджету надходять кошти від орендної плати за користування цілісними майновими комплексами та іншим майном, яке перебуває в комунальній власності, - говорить Наталія Луценко. - У загальному по цих пунктах до міського бюджету надійшло 9,5 мільйонів гривень».

Цьогоріч до міського бюджету надходили і трансферти з інших (в основному державного) бюджетів. Найбільшу частку, близько 70% становлять субвенції з державного бюджету соціального характеру, тобто субвенції які направляються на виплату допомог та надання пільг і субсидій населенню. В цілому за період з січня по вересень до бюджету Вінниці надійшло трансфертів у сумі майже 308 мільйонів гривень.

Як зазначила головний фінансист обласного центру, загалом доходи направлялися на фінансування планових видатків бюджету. «Планові видатки, як по захищених так і не по захищених статтях, профінансовані своєчасно та в повному обсязі, - розповідає Наталія Луценко. - Це дало можливість забезпечити нормальне функціонування бюджетних галузей, ЖКГ, транспорту і, відповідно, стабільну життєдіяльність територіальної громади». За дев\'ять місяців 2011 року видатки з міського бюджету сформувалися у сумі майже 749 мільйонів гривень. Основними споживачами коштів міського бюджету, як і в попередні роки, залишаються галузі освіти, охорони здоров\'я та соціального захисту. На їх утримання цьогоріч направлено 496 мільйонів гривень.


Переглядів: 2741
Поширень: 0