Та то не про тайне підземелля піде річ, а про звичайний підземний перехід біля тролейбусної зупинки "Ім.Зої Ткаченко". Але назвати так його важко - більше підходе саме "підземелля".

Волею проведіння та за допомогою троллейбусу "занесло" мене з центру міста саме на цю зупинку по вулиці Лебединського. Біля зупинки бачу підземний перехід. Але я то знаю, що це саме він, бо ніяких інформаційних знаків поблизу немає. Далі ще цікавіше.

Спускаюся по сходинкам. Відчувається запах рідких людських випорожнень. Чим більше занурюєшся в глибину, тим більше це відчуваєш. На дні "печери" до всього цього додається вогкість.

Вдивляюся в темноту. В кінці тунелю бачу проміння світла, яке пробивається з протилежного виходу. Сам підземний шлях від одного входу до іншого нічим не освітлюється! Йти приходиться, як кажуть, навпомацки, обережно ступаючи кожен крок, щоб не зашпорхнутися за нерівності підлоги. І це в світлий час доби, коли всеж невелика частина світла потрапляє в підземелля. Можно уявити, як вимушені ходити люди по цьому переходу після заходу сонця: суцільна темрява і жодної гарантії благополучно добратися до виходу. Чому жодної? Судячи по наскальним малюнкам вінницьких малолітніх аборигенів, вони, напевно, часто полюбляють тут потусити. А їх зграї можуть бути навіть небезпечні. Чи просто можна разбити собі лоба при падінні, якщо не маєш ліхтарика.

В нашому місті є три підземних переходи. Два знаходяться в задовільному стані. Але ось цей переход трошки жахає. І це не окраїна міста. В середньому цим переходом на протязі однієї години користується біля 50 пішоходів, і це у вихідний день. Щоб хоч трішки освітити шлях, в переході достатньо 1-2 лампочок. Не завадила би і камера спостереження. Чому керівництво міста забула про цю інженерну споруду?

Ще дивує, що поруч знаходиться Професійне художнє училище №5, яке готує малярів, плиточників, дізайнерів. Невже керівництво цього закладу не може взяти цей переход під свою опіку. Учні їх училища тут зможуть, як то кажуть, показати свої навички і вміння на практиці. Або, взагалі, можна зробити в цьому переході галерею творчих робіт учнів.

Переходи були створені, щоб допомагати пішоходам безпечно дістатися з однієї частини вулиці на іншу, а не для створення додаткових перепон на шляху. Сподіваємось, що в найближчому часі в цьому підземному переході все зміниться. А зараз споглядаємо, що маємо...


Переглядів: 7128
Поширень: 0