Про перспективи двостороннього співробітництва між Білоруссю та Вінницькою областю йшлося на зустрічі голови облдержадміністрації Миколи Джиги з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Білорусь в України Валентином Величко, який сьогодні перебуває у Вінниці з офіційним візитом.

Сторони заявили про взаємну зацікавленість у співпраці в сфері машинобудування, агропромислового комплексу та дорожнього будівництва. З метою зміцнення міжрегіональних зв’язків та обміну досвідом делегація з Вінниччини відвідає Гродненську область, а група фахівців з Білорусі вивчатиме принципи господарювання у нашій області.

Микола Джига відзначив активізацію зовнішньоекономічних контактів Вінниччини з зарубіжними країнами. Разом з тим, зауважив він, за останній час область вперше відвідав представник держави з пострадянського простору. «Між Вінницькою областю та Білоруссю встановились дуже гарні економічні та гуманітарні відносини. У нас достатньо потужний товарообіг: він складає приблизно 100 млн. доларів в рік, експорт наших товарів переважає», - зазначив голова облдержадміністрації на прес-конференції після зустріч з Послом Білорусі. Він додав, що обласна влада зацікавлена у подальшому розвитку ділових та гуманітарних зв’язків з білоруськими регіонами. «Ми обмінялись можливостями співпраці в галузі машинобудування та організації роботи в агропромисловому комплексі, розвитку двосторонніх зв’язків в гуманітарній та культурній сферах», - повідомив він.

Валентин Величко підкреслив, що Україна є другим стратегічним економічним партнером для Білорусі. Разом з тим, є потенціал для зростання товарообороту між двома державами на взаємовигідній основі. Посол під час зустрічі повідомив, що в загальній структурі україно-білоруського товарообігу Вінниччина посідає 17-те місце: за обсягами імпорту білоруських товарів наша область на 13-тій сходинці, за експортом власної продукції до Білорусі – на 10-тій. Також він додав, що останнім часом відновлені зв’язки між містами-побратимами.

Нові перспективи співробітництва передбачає обмін делегаціями з обох країн. У світлі розвитку молочнотоварного виробництва з 29 листопада вінницьке представництво знайомитиметься з досягненнями у цій сфері Гродненської області, де лише цьогоріч побудовано 23 сучасні ферми. «За крупними тваринницькими комплексами – майбутнє молочної галузі», - зазначив Микола Джига.

Білоруський дипломат повідомив про мету візиту його земляків у відповідь. «Нам приємно, що делегація Вінницької області побуває у Гродненській області. В народі недаремно говорили, що досвід – це найдешевші капіталовкладення. Аналогічно з 5 по 10 грудня приїде білоруська делегація буде вчитися у Вінницької області. Її очолить заступник міністра сільського господарства Марініч, будуть керівники сільгоспуправлінь з усіх регіонів, які будуть дивитися кондитерську фабрику, цукровий завод, ферму нову товарну і так далі. Це – основа гарної співпраці», - сказав Валентин Величко.

Голова облдержадміністрації наголосив, що вінницькі власті готові до реалізації спільних проектів з білоруськими діловими колами. «Спільних підприємств поки що немає, але це можливо. Ми говорили про можливість зборки тракторних агрегатів мінського тракторного заводу на базі вінницьких підприємств, але менше 3 тис. машин – це не буде рентабельно, підказує Посол, тому ми повинні вивчити це питання. Можливі інші варіанти: у сфері обслуговування, в гуманітарній сферах. Наприклад, у плані оновлення ліфтового господарства, «Могилівліфт» сьогодні, мабуть, монополіст на пострадянському просторі, тут можлива співпраця», - прокоментував Микола Джига.

У встановленні ділових зв’язків з білоруськими нафтопереробними заводами зацікавлена служба автомобільних доріг у Вінницькій області. Вінницькі дорожники готові закуповувати білоруський бітум та мазут для проведення ремонтних та будівельних робіт.

Валентин Величко зазначив, що усі питання повинні вирішуватися на експертному рівні з економічним обрахунком взаємовигоди для обох сторін. А також додав, що білоруські виробники віддають перевагу довгостроковому співробітництву.

По закінченню протокольної зустрічі сторони обмінялися символічними подарунками. Білоруський гість презентував Миколі Джизі традиційний житній хліб, а від вінницького губернатора Валентин Величко отримав у подарунок картину із зображенням визначних місць краю.

У рамках візиту до Вінницької області надзвичайний і Посол Республіки Білорусь в Україні В. Величко зустрінеться з підприємцями в приміщенні Вінницької Торгово-промислової палати, а також ознайомиться із виробничою діяльністю ТОВ «АВІС».

Для довідки:

Зовнішньоторговельний оборот Вінницької області з Республікою Білорусь за 2010 рік склав 99 млн. 582 тис. дол.США. При цьому обсяги експорту товарів за 2010 рік склали 42 млн. 654 тис. дол.США і збільшились у порівнянні з 2009 роком на 62,2%.

Обсяги імпорту в 2010 році склали 56 млн. 928 тис.дол. і збільшилися в порівнянні з попереднім роком на 62,3%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 2010 рік становить 14 млн. 274 тис. дол.США.

За січень-вересень 2011 зовнішньоторговельний оборот Вінницької області з Республікою Білорусь складає 54 млн. 991 тис. дол.США. При цьому обсяг експорту товарів за 9 місяців 2011 року становить 36 млн. 62 тис. дол, що на 44,6% більше, ніж за відповідний період 2010 року.

Обсяг імпорту з Республіки Білорусь за січень-вересень 2011 року становить 18 млн. 929 тис. дол. і зменшився на 62% порівняно з відповідним періодом 2010 року.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 2011 рік становить 17 млн. 132 тис. дол. США

Основу структури експортних поставок до Білорусі складають: готові харчові продукти (алкогольні та безалкогольні напої, продукти переробки овочів, плодів), механічне обладнання (котли, машини, апарати, механічні пристрої), жири та олії тваринного або рослинного походження, не дорогоцінні метали та вироби з них.

Основу імпортних надходжень складають: механічне обладнання (котли, машини, апарати, механічні пристрої), продукція хімічної промисловості (добрива, фармацевтична продукція), не дорогоцінні метали та вироби з них, готові харчові продукти.


Переглядів: 5180
Поширень: 0