У технічному ліцеї триває тиждень фінального етапу великої економічної гри. Учні 8- 11 класів відкрили справжні підприємства, які змагаються - хто більше “заробить” грошей. Для цього їм довелось відкрити банк, створити податкову службу, центр зайнятості, роздрукувати внутрішню валюту — ВТЛки...

- Напередодні діти 14 груп писали бізнес-плани і разом з керівником підраховували їх рентабельність, - говорить заступник директора з виховної роботи ВТЛ Лариса Бондарчук. - Чого тільки у нас зараз немає: і фотостудія, і масажний салон, і SPA-центр, підприємства громадського харчування, які виробляють і продають пиріжки, навіть РАЦС... Фізичні особи пішли на громадські роботи, які пропонує центр зайнятості. Це прибирання, набір тексту на комп’ютері, пересадка вазонів, оновлення стендів... Або заробляють гроші власним умінням — малюють шаржі, карикатури, гадають. За виконану роботу заповнювався чек, який учні у банку ліцею міняють на гроші — ВТЛки.

Фінальна частина гри розпочалась на початку цього тижня. У вівторок всі підприємства реєструвались, у середу — активно агітували і рекламували власну продукцію чи послуги, у четвер — кожному учню роздали валюту — по 20 ВТЛок, для того, щоб економіка запрацювала.

І підприємства, а таких, що отримали ліцензії, сертифікати 42, і фізичних осіб контролювала податкова і служба порядку. При цьому, за інформацією Лариси Бондарчук, переможе той, хто перерахує найбільше коштів до податкової служби. Бо кожне приватне підприємство до податкової приносить 30% прибутку, а фізична особа — 20%.

У п’ятницю - завершальний етап гри. Окрім дипломів перші три підприємства-переможці отримають подарунки, а решту відзначать у номінаціях “за оригінальність послуг”, “за високий професіоналізм”, “за позитивне ставлення до клієнтів”, “за стиль, смак і вишуканість”, “за креативну рекламу”, “за творчий підхід”. Кандидат останньої номінації уже є. Це учень із написом на короні “Я король”, якого носять на троні з поверху на поверх слуги.

Як розповіла Лариса Бондарчук, така гра проходить, у рамках проведення тижня природничих наук, до яких належить економіка і все це заради того, щоб діти ознайомились з правилами ведення бізнесу, здобули економічні навички, проявили творчість і креативність.

При цьому навчання у Вінницькому технічному ліцеї ніхто не відміняв, лише скоротили кожен урок на половину.

 


Переглядів: 5589
Поширень: 0