Про хід виконання Програми охорони навколишнього середовища у 2009-2011 роках 24 листопада на черговому засіданні виконавчого комітету звітувала директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Галина Якубович.

Міська Програма охорони навколишнього природного середовища на період 2009-2011 роки передбачала комплекс заходів, які сприяли вирішенню екологічних проблем міста, та визначала основні напрямки роботи міської ради по охороні навколишнього природного середовища.

Так, наприклад, майже 43,5 мільйонів гривень було направлено на покращення стану водних ресурсів. За ці кошти проводилось часткове розчищення річки Вінничка, виконувались роботи по укріпленню берегу струмка по вул. Свердлова та річки Тяжилівка. Крім того, поліпшено санітарний стан прибережних смуг річок Південний Буг, П\'ятничанки та деяких малих річок. Також проведено інвентаризацію та розробку схеми зливової каналізації, капітальний і поточний ремонт існуючої мережі зливової каналізації та проведено реконструкцію насосно-повітродувної станції на очисних спорудах. Крім того, виконано упорядкування зливової каналізації на території ВО «Хімпром» з метою недопущення несанкціонованих скидів поверхневих забруднюючих речовин в річку Тяжилівка.

Також упродовж 2010-2011 років забезпечено будівництво магістральних мереж каналізування двох мікрорайонів - «П\'ятничани» та «Старе місто». Для планування подальшої роботи по будівництву мереж водовідведення у приватному секторі було розроблено схему перспективи подальшого каналізування.

За словами директора департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Галини Якубович, упродовж трьох звітних років забезпечувалась робота по охороні та раціональному використанню природних рослинних ресурсів, збереженню природно-заповідного фонду. «Наразі здійснюється реконструкція Ботанічного саду «Поділля», виконано вертикальне озеленення центральної частини міста, капітальний ремонт квітників, озеленення скверів, - повідомила Галина Якубович. - Також висаджено 183 молодих та знесено понад 800 аварійних дерев, обрізано більше 4 тисяч крон, висаджено майже 4,5 тисяч кущів троянд та понад 750 тисяч квітів. До належного стану приведено зони відпочинку городян та здійснено капітальний ремонт зони відпочинку «Хімік».

У Вінниці постійно проводиться робота з ліквідації стихійних сміттєзвалищ з наступною рекультивацією земель, організовано вивіз побутових відходів та опалого листя з приватного сектору. На підприємствах міста організовано збір, знешкодження та утилізації промислових та побутових відходів, люмінесцентних ламп, відпрацьованих нафтопродуктів та інших шкідливих речовин.

Протягом звітного періоду проведено реконструкції котелень та теплових мереж, демонтаж застарілих котлів, виконано монтаж сучасних модулів з пластичними теплообмінниками та насосами меншої потужності, закрито три котельні з переключенням навантаження на ТЕЦ-1 та ТЕЦ-4. Завдяки цим заходам вдалось зменшити кількість шкідливих викидів в атмосферу.

Під час засідання виконавчого комітету Галина Якубович також презентувала Програму охорони навколишнього природного середовища м. Вінниці на 2012-2015 роки. Нова Програма ґрунтується на Концепції стратегічного розвитку міста «Вінниця - 2020» і передбачає комплексний підхід та реалізацію заходів, спрямованих на покращання екологічної ситуації в місті та формування безпечних умов життєдіяльності мешканців. «У 2012-2015 роках у відповідності до Програми, усі заходи спрямовуватимуться на вирішення питання щодо реалізації інвестиційної програми по вдосконаленню теплозабезпечення міста відповідно до укладеного меморандуму із Швейцарською Конфедерацією, - зазначила Галина Якубович. - Крім того, продовжуватиметься робота стосовно зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря автотранспортними засобами, поліпшення якості питної води, покращення екологічного клімату у сфері промислового виробництва тощо».


Переглядів: 2743
Поширень: 0