Асоціація антиколекторів та правозахисників України «Ваша надія» збирається звертатися до Конституційного суду, аби він роз’яснив, чи мають право банки надавати фізичним особам валютні кредити. Для цього організація планує зібрати довіреності на право представляти інтереси українських позичальників, – розповів на прес-конференції у Вінниці голова Асоціації Федір Олексюк.

За його словами, валютні стосунки в Україні регламентує Декрет Кабінету Міністрів, що діє ще з 1993 року. Згідно цього документа, банки не мають права видавати фізичним особам валютні кредити без спеціальних індивідуальних ліцензій. Це ж підтвердив Верховний Суд постановою свого Пленуму у 1997 році. - Якщо Конституційний суд прийме рішення на користь позичальників, Європейський суд з прав людини, до якого ми теж будемо звертатися, погодиться з нами і три мільйони людей в Україні сплачуватимуть валютні кредити за старим курсом – пояснив Олексюк.

Головна мета судового процесу – визнання, що українські банки видавали валютні кредити, не маючи необхідних ліцензій. У результаті антиколектори планують добитися права виплачувати валютні кредити в гривні, але не за сьогоднішнім курсом, а за тим, який діяв на момент отримання позики.

- На такий крок ще раніше пішли угорські банки, і це мало позитивні наслідки: навантаження на позичальників значно зменшилося, - каже керівник регіонального представництва Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша надія» у Вінницькій області Андрій Варич.

Для того, щоб підвищити шанси рішення суду на свою користь, організатори планують влаштувати гігантський колективний судовий позов. Під одним судовим зверненням асоціація сподівається зібрати понад 30 тисяч підписів.

За словами Федора Олексюка, чим більше людей візьмуть участь у судовому процесі, тим краще.

- Тому всіх, хто має проблеми з кредитом, і загалом усіх позичальників ми просимо приєднатися до нас, - закликав Федір Олексюк. – Ми візьмемо на себе усі витрати, пов’язані з оформленням довіреностей, які даватимуть нам право представляти інтереси позивачів.


Переглядів: 6476
Поширень: 0