Білоруська делегація7 грудня Вінниччину відвідала делегація Республіки Білорусь. Зустрічали делегатів керівники області та міста. В ході зустрічі керівники ділились здобутками в галузі сільського господарства та окреслили перспективи щодо спільної співпраці в напрямку модернізації сільського господарства.

Обговорюючи подальше співробітництво, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Мовчан відзначив, що зовнішньо-торгівельний оборот Вінниччини з Республікою Білорусь за січень-вересень 2011 склав 54 млн. 991 тис. дол. США.

При цьому обсяг експорту товарів за 9 місяців 2011 року становить 36 млн. 62 тис. дол., що на 44,6% більше, ніж за відповідний період 2010 року. Що стосується обсягів імпорту з Республіки Білорусь, то за словами Івана Мовчана, за відповідний період він становить 18 млн. 929 тис. дол. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 2011 рік становить 17 млн. 132 тис. дол. США.

Сьогодні структуру експортних поставок складають готові харчові продукти, механічне обладнання, не дорогоцінні метали та вироби з них. Іван Мовчан відзначив, що алкогольні та безалкогольні напої, продукти переробки овочів, плодів складають 48,1% від загального обсягу поставок, котли, машини, апарати, механічні пристрої -12,1%, меншу частину експорту -11,7%, складають жири та олії тваринного або рослинного походження.

Основу імпортних надходжень складають: механічне обладнання (котли, машини, апарати, механічні пристрої), (76,9%), продукція хімічної промисловості (добрива, фармацевтична продукція), (11,5%), не дорогоцінні метали та вироби з них, (4,7%), готові харчові продукти (2,1%).

Білоруську делегацію, як відмітив заступник Міністра сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь Леонід Марініч, цікавить досвід Вінницької області щодо залучення приватних інвестицій в сільське господарство, адже у них ця процедура проводиться виключно державними коштами.

Білоруська  делегаціяОкрім цього, на зустрічі обговорювались можливі напрямки співробітництва Вінницької області та Республіки Білорусь. Зокрема, щодо поставок до Білорусії насіння соняшнику та рапсу, який ми експортуємо як сировину, втрачаючи при цьому чималу кількість фінансів. Та щодо поставок на територію області сільськогосподарської техніки, якої на сьогодні у нас не вистачає. Якість техніки не поступається світовій і її вартість дешевша на 40 %.

Підсумовуючи зустріч Іван Мовчан зазначив – «Вінницька область завжди відкрита до співробітництва та готова приймати нові цікаві пропозиції».

В рамках візиту Білоруська делегація ознайомиться з роботою овочесховища ТОВ «Агро- Еталон», підприємством ТОВ «Аграна Фрут Україна», тваринницького комплексу з виробництва молока племзаводу «Літинський», кондитерською фабрикою «Рошен» та Гайсинським цукровим заводом.

Делегація перебуватиме на Вінниччині з 7 по 9 грудня.

Для довідки:

Найбільшими підприємствами-експортерами товарів до Республіки Білорусь є:

  1. ТОВ «Аграна-Фрут Україна» (продукти переробки овочів, плодів або інших частин рослин, плоди, горіхи та інші їстівні частини рослин, пр.)
  2. ЗАТ «Глуховецький каоліновий завод» (Сіль; сірка; землі та каміння; штукатурні матеріали, вапно та цемент)
  3. ПАТ «ПЛАЗМАТЕК» - Чорні метали. Прути з вуглецевої сталі; дріт, труби, пластини, електроди; хірургічна меблі;
  4. ТОВ «Нешгруп» - (насіння і плоди олійних рослин, плоди та зерна, технічні або лікарські рослини, цедра цитрусових);
  5. ТОВ «Авіс» - (жири та олії тваринного або рослинного походження, готові харчові жири);
  6. ЗАТ «Вінницяпобутхім» - (мило, миючі засоби, мастильні матеріали, штучні воски, суміші для чищення або полірування);
  7. ТОВ «Барлінек-Інвест» - (деревина та вироби з деревини, деревне вугілля);
  8. ЗАТ «Калинівський машинобудівний завод»;
  9. ТОВ «Вінницький завод« Пневматика »- (автомобілі, тягачі, велосипеди та інші наземні транспорти).

Найбільшими підприємствами-імпортерами товарів з Республіки Білорусь є:

  1. ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Віннторгпром» - (сірка, сіль, землі та каміння, штукатурні матеріали, вапно та цемент);
  2. Вінницька філія ВАТ «Концерн Галнафтогаз» - (енергетичні матеріали, нафта та продукти її перегонки, бітумінозні речовини, воски мінеральні);
  3. ТзОВ «Дністер-Агро Трейд»;
  4. ТОВ «Версія» - (полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, котли, машини, апарати і механічні пристрої);
  5. ВАТ «Екологія, комунальне обладнання» (Турбівський машинобудівний завод) - (тягачі, велосипеди, автомобілі, інші наземні транспортні засоби, їх частини та приладдя;
  6. ТОВ «КМП Бліц» - (скло, вироби зі скла);
  7. Компанія «Серна» - (рослинні текстильні волокна, пряжа з паперу і тканини з паперової пряжі).


Переглядів: 3869
Поширень: 0