Усі, хто братиме участь у відкритті, – мають безпосереднє відношення до цієї події, як і десятки тисяч вінничан, котрі також долучились до благодійної акції «У тебе є серце! Не будь байдужим».

Ідея створення Кардіоцентру виникла давно – вона продиктована самим життям. Наприкінці 2006 року міським головою Володимиром Гройсманом та виконкомом міської ради було прийнято рішення щодо реалізації суспільноважливого для кожної вінницької родини проекту.
За розрахунками кошторис створення кардіологічного рентген-операційного блоку складав більш як 8,5 млн. грн. (придбання обладнання та ремонтні роботи). За один рік виділити з міського бюджету таку суму було неможливо, тому виникла іще одна ідея: ініціювати благодійну акцію «У тебе є серце! Не будь байдужим!» по збору коштів для придбання ангіографічної установки, - найбільш дороговартісної складової цього проекту, - у кредит. Акція стартувала у квітні 2007 року, кошти збирали усім містом – до цієї справи долучились десятки тисяч людей: від відомих бізнесменів до пенсіонерів та студентів. Окрема подяка вінницьким журналістам: більше півтора десятки місцевих ЗМІ висвітлювали перебіг подій акції. В результаті – за півтора роки на благодійний рахунок надійшло 2, 083 млн. грн., і було придбано ангіограф фірми «Simens», завезений до Кардіоцентру взимку 2008 року. Загальна вартість цієї установки – 7,3 млн. грн. Після першого внеску, який було зроблено за рахунок коштів, зібраних під час благодійної акції, - решта грошей фірмі-постачальнику ангіографічної установки буде виплачуватись з міського буюджету протягом 3 років.

Монтажу ангіографу передували роботи по будівництву та ремонту добудови на базі міської клінічної лікарні №1, де сьогодні, власне, і розмістився кардіологічний рентген-операційний блок. Влітку цього року були розпочаті ремонтні роботи кардіологічного відділення лікарні. Паралельно – працівники Кардіоцентру проходили навчання та стажування на базі інститутів кардіології ім. Амосова та ім. Стражеско.

Відкриття Кардіоцентру є потужним кроком уперед в розвитку вінницької кардіології. Адже кардіологічний рентген-операційний блок дозволить врятувати життя тисячам городян і жителям районів області. Після відкриття Центру особи, які зробили найбільші внески для придбання апарату, отримають сертифікати та знижки на обстеження: «срібний» сертифікат та знижку 25 % - фізичні та юридичні особи (якщо колектив, то по 1 працівнику щороку), які передали на придбання апарату 10-30 тис. грн.; «золотий» сертифікат та знижку 50 % - від 30 до 50 тис.; «діамантовий» та безкоштовне обстеження – ті, хто вніс на благодійний рахунок більше 50 тис. грн.

Довідка:
Кожен четвертий дорослий українець має проблеми із серцем. З-поміж центральних областей України Вінниччина є лідером не лише за кількістю людей, котрі страждають на ішемічну хворобу серця, але й за смертністю від цієї недуги. Щороку у Вінниці інфаркт міокарду реєструється у 400 осіб, з яких у 300 випадках хворі потребують системного тромболізісу і проведення стентування.
В усьому світі інфаркт міокарду попереджають шляхом рентгенологічного обстеження судин. Для цього потрібен ангіограф – лікувально-діагностичний медичний апарат, яким проводять діагностику коронарних судин серця та стентування судин, уражених атеросклеротичними бляшками. Діагностика судин корисна не тільки людям з проблемами серцево-судинної системи, але й усім громадянам після 40 років для запобігання таких хвороб як інсульт та інфаркт.


Переглядів: 3368
Поширень: 0