За останні кілька років у Вінниці значно поменшало стихійних сміттєзвалищ. Це пов’язано із тим, що переважна більшість мешканців приватного сектору, де здебільшого і скупчувалось сміття, вже уклали договори щодо вивезення відходів із підприємствами-надавачами таких послуг і сплачують за це кошти. Відповідно, у них немає необхідності виносити пакети з сміттям на зелені зони і засмічувати навколишню територію. Покращилась ситуація і біля багатоповерхівок, де контейнерні майданчики прибираються щоночі. Втім у місті ще є проблемні моменти, пов’язанні із вивезення побутових відходів – відсутність договорів у деяких вінничан та не сплата за послуги.

За останні п’ять років у Вінниці стало значно чистіше, і не лише у центральних частинах, а й на околицях. Майже зникли стихійні сміттєзвалища, побудовано нову систему вивезення твердих побутових відходів. Налагодження цього процесу відбувалось не один рік. Спочатку було створено комунальне підприємство «ЕкоВін», яке на сьогоднішній день обслуговує 80% території міста, та придбано сучасні сміттєвози. Враховуючи те, що спеціальної техніки обмежена кількість, її робота побудована цілодобово. Вночі сміттєвози обслуговують територію ЖЕКів, а вдень вивозять ТПВ із приватного сектору. Окрім КУП «ЕкоВін», яке обслуговує найбільшу площу, вивезенням ТПВ займається ще три приватні підприємства.

Але попри те, що у місті вже налагоджена робота по вивезенню побутових відходів, частина вінничан намагається уникнути сплати за ці послуги. Деякі мешканці ще не уклали договори із підприємством, а деякі уклали, але коштів не сплачують. Щомісяця інспектори КУП «ЕкоВін» проводять відповідну роботу із боржниками, після якої половина одразу перераховує необхідну суму на рахунок підприємства. Ті, хто вперто не хоче платити за послуги з вивезення відходів, потрапляють у списки, які передаються в інспекцію по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста і автоматично йдуть на розгляд адміністративної комісії. В результаті – вінничани, які не сплачують за вивезення твердих побутових відходів, сплачують штраф. Його мінімальний розмір для фізичних осіб становить 340 гривень, максимальна – 1360 гривень. Для юридичних осіб ця сума значно вища, як і для садових товариств, які на сьогоднішній день ще не уклали відповідних договорів на вивезення сміття зі своєї території.

Відповідно до Закону України «Про відходи», власники квартир, будинків чи земельних ділянок зобов’язані сплачувати за вивезення сміття. Це стосується і садових товариств. Через те, що в таких районах ще не врегульовано питання із вивезенням відходів, часто на їх околицях або просто вздовж доріг утворюються стихійні сміттєзвалища. Це явище, завдяки налагодженій системі вивезення відходів, вже практично вдалось побороти у приватному секторі. Для того, аби відпрацювати оптимальний варіант обслуговування територій садових товариств, їх головам було запропоновано обговорити цю ситуацію у колі власників ділянок та будинків і визначитись, який варіант їм буде найзручнішим.

До 20 березня вони мають прийняти рішення, яким чином налагодити процес вивезення відходів. «Зрозуміло, що власники садових ділянок не хочуть сплачувати кошти. Але є законодавство, відповідно до якого вони зобов’язані платити за вивезення сміття. Це означає, якщо ситуація не буде врегульована – ми будемо вимушені штрафувати садові товариства за порушення правил благоустрою міста», – говорить начальник інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Вінниці Василь Гайовик.



Переглядів: 5147
Поширень: 0