Вінничанам показали сім лікувальних закладів міста, в т.ч. типову польську дитячу лікарю та шпиталь для обслуговування дорослого населення.

Як розповіла голова Вінницької обласної громадської організації «Вінницька асоціація медиків» Руслана Харковенко, в Польщі фінансування медичних послуг здійснюється Національним фондом здоров\'я.

- До цієї структури кожен працюючий поляк відраховує 13% від своєї зарплати. - каже Руслана Харковенко.

Шпиталь, який відвідали вінничани лише за минулий рік отримав контракт від цього фонду на 160 млн. злотих. Ще шість мільйонів євро вдалось залучити в якості інвестицій. Це дозволило відремонтувати нейрохірургічне, кардіохірургічне, реабілітаційне та нефрологічне відділення, дві будівлі для психіатричних пацієнтів та збудувати аеродром на два гвинтокрили. В наступному році в Кельце заплановане спорудження хоспісу.

- Усі спеціалізовані медичні заклади - власність воєводства. - говрить Руслана Харченко. - Міська влада Кельце відповідає лише за профілактичні програми, вакцинацію, епідеміологічні дослідження та пропаганду здорового образу життя.

Первинний контакт із пацієнтом повністю покладений на плечі приватних медичних структур. Поліклініки у Кельце також приватизовані - земля та будівлі належить місту, а адміністрування здійснюють спілки лікарського самоврядування.

Свого часу тамтешні медики внесли 50 тисяч злотих власних коштів до уставного фонду цієї спілки і відтоді самостійно розпоряжаються прибутком та відповідають за борги кредитних зобов\'язань.

Під час візиту з\'ясувалось, що попри зовсім іншу організацію медичного обсуговування населення, сучасніше обладнання та вищі зарплати медсперсонала у Польщі, наші медики майже не відстають від своїх колег у професійному плані.

Зокрема, тамтешні медики пишаються тим, що виходили немовля вагою усього 520 грамів, а вінницький рекорд - збережене життя дитині вагою 550 грамів.

Наступним кроком обміну професійним досвідом стане дружній візит польських медиків у Вінницю. Він запланований на травень цього року.
 



Переглядів: 4544
Поширень: 0