20-22 квітня у Вінниці пройшов Німецько-Польсько-Український Молодіжний Форум «Be active for Europe».

Ініціаторами проведення цього масштабного заходу виступив Фонд Петра Порошенка, Фонд Конрада Аденауера, Посольство Німеччини в Україні та польське представництво Фонду Роберта Шумана.

Це перший подібний приклад багатостороннього співробітництва Фонду Петра Порошенка з такими авторитетними дипломатичними та політичними установами як Фонд Конрада Аденауера, Посольство Німеччини в Україні, Посольство Польщі в Україні, польське представництво Фонду Роберта Шумана.

Участь у відкритті Форуму взяв Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко, який зазначив, що підтримуватиме в першу чергу позиції, які рухатимуть Україну в Європу.

«Я в першу чергу підтримуватиму те, що буде рухати нас у Європу - позиції демократії, вільних виборів. Форум підняв більшість тем саме політичної активності молоді і тому не випадково у нас цей блок модерував Мустафа Наєм. Вільні та прозорі вибори в Україні в жовтні цього року будуть гарних тестом на нашу європейськість и ми разом з нашими європейськими партнерами все робимо для того, щоб пройти це випробування на високому рівні.», - сказав Порошенко.

Міністр економічного розвитку і торгівлі переконаний, що на сьогодні, в розвитку держави України велике значення має саме активна позиція молоді й ефективні дії влади на місцях.

«Цей унікальний форум європейської молоді вразив мене тим, що по-перше, уся наша молодь спілкувалась англійською мовою. По-друге – це оцінка європейців, які після відвідин «прозорого офісу» вінницької мерії – сказали, що вже готові говорити про те, щоб Вінницю приймати в Євросоюз. Вінниця свій іспит склала – я думаю, це можливо, найбільш важлива оцінка, яку я почув», - зазначив Порошенко.

Форум відвідав й Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот, який зазначив, що є дійсно питання, які об’єднують і молодь Німеччини, і Польщі, і України.

«Молодь Німеччини задавали такі питання, яких я очікував від української молоді, і так я зрозумів, що вони мислять однаково», - сказав Ганс-Юрґен Гаймзьот. Дипломату сподобалась ідея проведення спілкування із молоддю, яка активно під час форуму, мала змогу ставити свої запитання як йому особисто, так і Порошенко, керівнику представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге та меру Вінниці Володимиру Гройсману.

Ніко Ланге під час заходу зазначив, що Вінниця не випадково була обрана для проведення цього Форуму.

«Ми планували, щоб Форум пройшов саме у невеликому місті України, адже справжня євроінтеграція України в ЄС має відбуватись саме з регіонів до центру, а не навпаки», - сказав керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні. За його словами, Форум проходить для об’єднання європейської та української молоді. «Молодь України має зрозуміти, що євроінтеграція України в ЄС залежить від кожного з них», - зазначив Ніко Ланге.

Він також поставив у приклад організацію роботи владних структур, які очолює Порошенко та мер Вінниці Гройсман. «Було б чудово, якби таких міністрів як Петро Порошенко було б більше в українському уряді, та мерів, таких як Гройсман, було більше по усій Україні», - зазначив Ніко Ланге.

Мер Вінниці Володимир Гройсман звертаючись до учасників заходу сказав, що Вінниця відкрита для співпраці і задоволений, що саме у Вінниці пройшов такий Форум трьох країн для обміну досвідом, для спілкування і обговорення актуальних тем.

«Молодь це наше сьогодення і саме від нас залежить наше майбутнє – я точно знаю, що ми не повинні бути байдужими. Я говорю ми, тому що 6 років назад, коли мені було 27 років, я отримав великий шанс реалізувати свої задуми саме у Вінниці. Хтось говорив, що у мене не було досвіду, і, можливо, були праві. Але в мене було велике бажання бути активним і робити все від себе залежне, щоб змінити життя на краще там, де народився я і моя родина. Молодь буде саме тією силою, яка зможе провести ті зміни, які потребує сьогодні суспільство», - сказав мер Вінниці.

Учасниками заходу, стали 160 учасників з України, Німеччини та Польщі. Форум проходив у «давоському форматі», коли між його учасниками та виступаючими не було жодних перешкод - ні столу на трибуні, ні якихось інших штучних перепон.

Форум – став своєрідною площадкою, де молодь мала змогу почути конкретні практичні поради, щодо започаткування неурядової організації, мати доступ до грантових програм та дізнатись, які теми сьогодні на часі; отримати відповіді на питання мобільності та освіти в Європі, європейської інтеграції України, економічного співробітництва, візових питань і міжнародних стипендії. Також учасники обговорили тему зміни клімату, енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. Європейська та українська молодь під час Форуму поспілкувалась із фахівцями з німецько-польської та польсько-української історії з питань історичного примирення.

Під час Форуму його учасники на стадіоні Центрального міського парку культури і відпочинку «дали старт» в України іграм Євро-2012.

Спочатку команда молоді Форуму зіграла із командою чиновників Вінницької міської ради. Цей поєдинок був одним із найзапекліших серед усіх ігор, адже майже до самого кінця точилася рівна боротьба і рахунок був рівний. І лише наприкінці другого тайму молодь вирвала перемогу, забивши переможний гол. Цю гру форумчани виграла із рахунком 3:2. Загалом було зіграно три гри, у двох з яких учасники Форуму ставали переможцями.

По завершенню Форуму його учасники роз’їхались по своїх домівках у різні країни, але кожного з них вже єднає спільна справа – бути активними для єдиної об’єднаної Європи разом із Україною як розвинутою, демократичною, європейською країною.
 



Переглядів: 6457
Поширень: 0