25 квітня 2010 року у с. Вільшанка Крижопільського району відбулись урочисті заходи з нагоди 105-ої річниці від дня народження Миколи Петровича Трублаїні ( 25.04.1907р. – 04.10.1941 р.) , які є традиційними і завжди проводяться з особливим почуттям – почуттям гордості за Крижопільщину, що дарувала такі загальновідомі імена, як Героїв Радянського Союзу Олега Бичковського і Романа Сміщука, Героїв Соціалістичної Праці Тетяни Марцин, Фросини Мотель, Ольги Десяк, Микити Діброви; академіка, лікаря – мікробіолога Данила Заболотного; відомого лікаря Олександра Вишневського та багато інших відомих імен .

Урочисті заходи проходили біля літературного музею письменника. Перед присутніми жителями с. Вільшанка, громадськістю району виступили заступник голови райдержадміністрації Іван Баденюк, Вільшанський сільський голова Олександр Іщук, член Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Микола Завальний.

Виступаючи на урочистостях, Іван Якович Баденюк, зокрема, відзначив, що громадськість району щиро пишається тим, що має видатного майстра художнього слова. Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування намагатимуться у міру своїх можливостей сприяти збереженню та підтримці культурних цінностей рідного краю.

Так, не перебільшуючи і не применшуючи значення музейних кімнат, які діють при будинках культури, школах, робота яких спрямована на вшанування воїнів, активізації краєзнавчого руху серед учнівської молоді, для ознайомлення з історичним минулим і сьогоденням рідного краю – створено музейну кімнату заслуженого працівника культури, керівника народного аматорського духового оркестру, ветерана війни і праці Івана Мазуркевича, чиє ім’я назавжди залишиться гордістю для всіх жителів району.

Доля подарувала Миколі Трублаїні 34 роки життя, але це були роки творення, невтомних творчих пошуків, служіння своєму народові, рідній Батьківщині. Його життєвий і творчий шлях – це подвиг, який захоплює нас.

У злеті трудового пориву, в сяйві натхненної праці Микола Петрович творив прекрасне життя на рідній землі та захищав її від фашистських загарбників. Коли розпочалася війна, письменник на передовій брав участь у запеклих кровопролитних боях. Він загинув як патріот, у священній боротьбі проти фашизму, але він живий у наших спогадах, у своїх творах. Як зазначив Олександр Дюма :”Твір, який читають, має теперішнє; твір, який перечитують, має майбутнє”. Адже справді все, що написав М.Трублаїні, досі вважається кращим з кращого, подарованого дітям.

Талановитий український письменник був невтомним наставником молоді. Цитуючи його слова, заступник голови райдержадміністрації Іван Якович Баденюк звернувся до молодого покоління: “Будьте хоробрими, витривалими. Це потрібно для Батьківщини, для вас самих. Учіться у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуйте їх”. Адже любов до рідного краю мужніє, коли тобі за приклад, як треба діяти, стають великі люди.

Член Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Микола Завальний передав усім шанувальникам творчості Миколи Трублаїні найкращі вітання та бібліотечку книг від обласної письменницької організації.

Директор музею письменника Олена Патратій провела екскурсію. Пам’яті Миколи Трублаїні було присвячено літературно – мистецьку композицію, з якою виступили працівники районного Будинку культури, школярі місцевої загальноосвітньої школи, представлено виставки: картин, рушників, книг.

До погруддя пам’ятника письменнику-земляку, що знаходиться в центрі села, від учасників урочистостей було покладено живі квіти.



Переглядів: 4863
Поширень: 0