«Ми чекали відкриття оновленого онкотаракального відділення майже два роки» - зазначив Петро Одарченко, - «спочатку не було коштів, потім завдяки обласній державній адміністрації і обласній раді все таки ці кошти винайшли і ми мали змогу закінчити реконструкцію і капітальний ремонт онкоторакального відділення».

Для Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру таракальне відділення є дуже важливою складовою структури лікувального процесу. Хоча воно розраховано на 30 ліжок, але в ньому лікуються найскладніші онкологічні хворі. Тут лікується патологія легень, стравоходу, кардіального відділу шлунку – а це найскладніші оперативні втручання. У цьому відділенні оперативне втручання проводиться від 2,5 годин до 5 годин. Про це говорить складність операції.
За словами Петра Одарченка, в цьому відділенні виконується не тільки оперативне втручання а й впроваджуються нові методики лікування такі, як шунтування, тобто встановлення стенту на пухлинах стравоходу, коли пухлину не можливо видалити зі самого стравоходу. Це дає можливість хворому отримувати їжу. Також ці стенти встановлюються і при ракові бронхів. Одним словом, зазначив Петро Одарченко, віднині це відділення одне з провідних відділень диспансеру. «Хоча по кількості виконаних хірургічних втручань, у хірургічному відділенні, яке розраховано на 60 ліжок виконується протягом року біля 2 тисяч операцій, то в тора кальному – близько 800, але це більш складні оперативні втручання» - відзначив Петро Одарченко..

Якщо говорити взагалі про лікування онкохворих, то слід зазначити, що по Вінницькій області кожного року реєструється понад 6 тисяч вперше виявлених онкологічних захворювань. Приріст, як правило, кожного року складає від 1 до 1,5%. У зв‘язку з тим, що у диспансері хворі мають можливість отримати комплексне і комбіноване лікування, тобто хірургічне втручання, потім при необхідності хіміо- чи променеву терапію, то загальна цифра складає понад 10 тисяч пацієнтів.

Петро Одарченко відмітив: «Для лікування онкологічного пацієнта потрібно не лише досвід профільного лікаря, а й залучення психолога, який допомагає психологічно впоратися з тими проблемами, страхами і біллю, який припадає на плечі пацієнта».

За словами головного лікаря, практика доводить: при виявленні будь-якої онкологічної хвороби на ранніх стадіях гарантовано стовідсоткове одужання. Наше завдання, зазначив Петро Одарченко, полягає у тому, аби довести до відома усіх пацієнтів, щоб вони не боялися онкологічного диспансеру і вчасно звертались за допомогою. На сьогодні, за словами головного лікаря, рак це не є вирок, адже при багатьох локалізаціях на ранніх стадіях захворювання наступає абсолютне одужання.

Для лікування онкохворих, важливе і харчування, яке повинно бути висококалорійним з великою кількістю білків. Але дуже важливу роль для хворого має і те, в яких умовах він знаходиться безпосередньо на ліжку у палаті. Досвід довів, що якщо пацієнта оточують належні умови у медичному закладі, то й саме лікування дає якісніші результати. «Тому, ми впевнені, що торакального відділення, яке відповідає усім європейським стандартам, сприятиме швидшому і кращому одужанню хворих. А це для нас є найголовніше» - підкреслив Петро Одарченко.

«З поставленим завданням, щодо реконструкції відділення справлялись усі гуртом і будівельники, і персонал. Спільними зусиллями ми змогли якісно використати виділені з обласного бюджету кошти і досягнути того, аби відділення мало такий вигляд як зараз і було оснащене найсучаснішим обладнанням» - повідомив головний лікар обласного онкодиспансеру. Звичайно, зазначив Петро Одарченко, що сума, яка виділена з обласного бюджету є досить значною і складає 1 млн.790 тис. грн., але це дало можливість не лише відремонтувати, а й оснащати відділенням сучасним і дуже необхідним обладнанням. Так, у відділення проведена сучасна киснева та вентиляційна системи, обладнано вакуумною установкою, що є дуже важливим для пацієнтів із даною патологією.

За велику підтримку з боку влади головний лікар подякував як голові обласної державної адміністрації Миколі Джизі, так і усьому депутатському корпусу обласної Ради, які знайшли можливість виділити зазначену суму коштів. Також проінформував про те, що очільник області Микола Джига запевнив, що максимально сприятиме, аби до кінця року віднайти можливість виділення коштів для аналогічного ремонту у ще одному відділенні диспансеру, а саме у хірургічному відділенні пухлин голови та шиї, де понад 35 років не проводилось якісного ремонту.



Переглядів: 10647
Поширень: 0