На засіданні, в якому взяли участь науковці з Інституту української мови НАН України (м. Київ), викладачі кафедри української літератури педуніверситету йшлося про лексикон майстра відомих прозових та поетичних творів («Дума про тебе», «Над Черемошем. Гуцульські мотиви», «Гуси-лебеді летять»); з’ясовувалися об’єкти поетизації, концепт «малої батьківщини» в мовній картині світу М. Стельмаха; розглядалися питання концептуалізації дитячого «я» в повісті «Щедрий вечір», розкривалися аспекти ієрофанії в романі «Правда і кривда», розгадувалися етнокоди художнього мовосвіту в поетичних текстах письменника тощо.

Із доповідями виступили: проф., чл.-кор. НАН України С. Єрмоленко, проф., чл.-кор. НАН України В. Німчук, проф. Н. Сологуб, проф. К. Голобородько, проф. І. Завальнюк та ін.

Доцент кафедри журналістики С. Гальчак поділився спогадами про особисту зустріч з відомим земляком у столиці після того, як написав у Літинській районній газеті «Радянське життя» рецензію на п’єсу «Кум королю» (1968 р.). Він також показав гостям автограф письменника у книзі «Хліб і сіль», яку автор презентував у рідному селі Дяківці.

Після наукового форуму його учасники побували на малій батьківщині М. Стельмаха у Літинському районі, де проходило обласне літературно-мистецьке свято «Велика рідня».



Переглядів: 4339
Поширень: 0