30 травня у Вінниці Благодійний фонд «Велика родина», який очолює колишній керівник Секретаріату Президента Віра Ульянченко, та Благодійний фонд «Подільська громада» підписали договір щодо об\'єднання зусиль у спорудженні пам’ятника Тарасу Шевченку до 200-річчя від народження Кобзаря, який Україна відзначатиме в 2014 році.

Наразі вони вже зібрали 206 тисяч гривень, з яких 50 тисяч надала "Велика родина".

Володимир Гройсман та Любов Спірідонова

Нагадаємо, що більше 20 останніх років у Вінниці не доходило далі розмов і скандалів у справі встановлення пам’ятника Шевченку. До 11 травня 2012 року, коли міська рада, вислухавши громадську думку, визначилась з місцем встановлення пам’ятника великому Кобзарю – площею перед «Плеядою». А збір коштів на пам’ятник стартував 29 лютого, коли цю ініціативу взяв на себе Благодійний фонд «Подільська громада». Тоді ж перший внесок у розмірі 55 тисяч гривень зробив вінницький міський голова Володимир Гройсман. В рамках цього проекту першим благодійним заходом ще 12 березня стала акція з нагоди річниці з дня народження Тараса Шевченка – благодійний концерт, в результаті якого було зібрано понад 100 тисяч гривень. Коли про ініціативу громади Вінниці дізналась голова наглядової ради всеукраїнського БФ «Велика родина» Віра Ульянченко, їй сподобалось, що Вінниця пішла по шляху створення не просто пам’ятника, а цілого культурного простору. Саме тому БФ «Велика родина» вирішив підтримати вінницький проект і вже перерахував 50 тисяч гривень.

БФ «Велика родина» також сприятиме проведенню ряду культурних заходів в рамках «шевченківських днів». Це будуть театральні вистави на тематику творів Кобзаря, виступи і виставки лауреатів шевченківської премії, зустрічі в університетах, які будуть проводити відомі шевченкознавців, серед яких Микола Жулинський (Директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України).

- Зараз ми робимо крок, який не вирішувався 20 років, - зазначив на підписанні угоди мер Вінниці Володимир Гройсман. - І це має бути не просто пам’ятник. Ми знаємо немало випадків, коли пам’ятники відкриваються і далі стоять одиноко. Ми повинні створити живий громадський простір, центром якого буде пам’ятник Тарасу Шевченку. На мій погляд сама територія має бути інтегрована до споруди, яка з’явиться за результатами конкурсу. Саме місце повинно бути облаштовано, щоб там збирались люди, відзначались культурні події, проводились літературні вечори під відкритим небом. Це має бути частинка культурного життя нашої громади.

Міський голова наголосив, що для цього потрібні ідеї та ресурси.

В рамках угоди фонди не лише спільно збиратимуть кошти на пам’ятник, а й разом з обласною та міською владою, мистецтвознавцями працюватимуть над тим, щоб він був унікальним, сучасним, за яким у найвіддаленіших куточках України впізнавали б Вінницю.

- Найкращий пам’ятник Тарасу Шевченку встановлений у Харкові, і думаю, що перед Вінницею стоїть виклик, - вважає з цього приводу президент Благодійного «Велика Родина» Юрій Рубан.

Віктор Бронюк та Юрій Рубан

- Мені дуже хотілося б, щоб цей пам’ятник був неповторний, - відзначив голова правління БФ «Подільська громада» фронтмен гурту «ТіК» Віктор Бронюк. - Почавши працювати над цим проектом, гастролюючи містами України, звертаю увагу на пам’ятники Шевченку. Скажу, що у половині монументів важко впізнати Шевченка.

Втім, наразі питання вигляду майбутнього пам’ятника залишається ще відкритим. А заступник губернатора Любов Спірідонова пояснила особливості нового конкурсу:

- Рішення міської ради про визначення місця встановлення пам’ятника – одна з передумов для того, щоб ми могли оголосити конкурс, але сьогодні ми ще проводимо консультації щодо того, який конкурс оголосити. Ми вже провели три відкриті конкурси і жоден з них результатів не дав, ми не змогли обрати роботу, яка була б художньо високою. Тому, скоріш за все, підемо на закритий конкурс. Розуміємо, що це знову викличе велику дискусію, тому плануємо дозволити нашим спілкам художників та скульпторів делегувати своїх представників на цей конкурс, але за нами залишити можливість запросити тих людей, яких рекомендують нам мистецтвознавці України.

 

До збору коштів на пам’ятник Шевченка, може долучитися кожен!

Приєднуйтесь:

Благодійна організація «Благодійний фонд «Подільська громада»
ЄДРПОУ 35904183,
Р/р 260091327 у ВІННИЦЬКІЙ ФІЛІЇ ПАТ «КРЕДИТПРОМБАНК»
МФО 302623
З приміткою: «Безповоротна фінансова допомога на благодійну програму «Шевченко – для усіх століть».
Контактні телефони: (0432) 67-20-96



Переглядів: 7096
Поширень: 0