Близько двох років Вінниця боролась за право розташування польського консульства і, як сьогодні вже стало остаточно відомо, консульство у Вінниці таки буде відкрито. Про це повідомив Генеральний консул Польщі в Україні Гжегож Опалінські під час свого візиту до Вінниці 18 листопада.

Переговори на цю тему між Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом та польськими дипломатами розпочались ще восени 2006 року, а у березні 2007 року Генеральний консул Польщі в Україні отримав від вінницької влади офіційну пропозицію щодо відкриття польського консульства у місті. На той момент було прийнято проміжкове рішення - у Вінниці відкрився перший в Україні консультаційний консульський центр.

Тим часом і обласна, і міська влада продовжувала переконувати польських дипломатів у тому, що консульству у Вінниці бути. Аргументів у вінничан виявилось чимало - і п\'ятидесятирічний досвід дружби та співробітництва області і Сьвєнтокшицького воєводства; і побратимство Вінниці та польського міста Кельце; і успішний інвестиційний проект з польським підприємством «Барлінек»; і майже 350 тисяч жителів області, які мають польське коріння; і постійні культурні та економічні зв\'язки. Водночас, Вінниця продовжувала укріплювати свій статус регіонального центру, що також відіграло свою роль у тому, аби саме у Вінниці було розташовано польське консульство, попри те, що на це претендували іще декілька сусідніх обласних центрів.

І ось остаточне рішення прийнято - консульство у Вінниці буде відкрито у 2009 році. «Польське Міністерство закордонних справ разом з Міністерством закордонних справ України прийняли рішення побудувати іще одне консульство в Центральній Україні саме у Вінниці. Сподіваюсь, що за кілька місяців ми зустрінемось вже на відкритті Генерального консульства», - поділився гарною новиною із керівництвом області та міста Гжегож Опалінські.

«Цю подію за значенням можна назвати «Вінницьким вікном до Європи». Ми пройшли надзвичайно нелегкий шлях. Першим кроком до створення консульства у Вінниці було створення довідково-консультаційного консульського центру, і тоді Генеральний консул Польщі в Україні сказав, що, можливо, через кілька років у Вінниці буде створено Генеральне консульство. І сьогодні це рішення прийнято на користь саме Вінниці,» - прокоментував цю новину мер обласного центру Володимир Гройсман.

Водночас, голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський каже, що влада не припинятиме пошуку нових можливостей для розвитку регіону і налагодження міжнародних зв\'язків: «20 листопада наша делегація їде до Румунії з питань можливості створення Агенції економічного розвитку Румунії у Вінницькій області».

Очільник міста Володимир Гройсман вручив Гжегожу Опалінські Почесну відзнаку міського голови - нагрудний знак та спеціальне посвідчення за значний особистий внесок у розвиток дружніх стосунків та партнерських взаємовідносин між містом Вінницею та Республікою Польща.


Переглядів: 3452
Поширень: 0