26 листопада у сесійній залі міської ради відбулась нарада міського голови Володимира Гройсмана із керівниками будівельних організацій.

Будівельна галузь є однією з найважливіших галузей народного господарства. Адже з розвитком будівельної галузі будуть розвиватися виробництво будівельних матеріалів, обладнання, транспорт, енергетика тощо. За підсумками 9 місяців у Вінниці тривала позитивна динаміка загальних обсягів капітальних інвестицій. За січень-вересень 2008 р. суб’єктами господарювання міста за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 1,3 млрд.грн. капітальних інвестицій, з яких 1,2 млрд. грн. - інвестиції в основний капітал (порівняно з відповідним періодом минулого року збільшились в 1,5 рази). Найбільшу частку (58,1%) інвестицій в основний капітал освоєно за рахунок власних коштів підприємств та організацій. Скоротилась частка робіт за рахунок кредитів банків. Якщо в минулому році вона складала 24,2%, то в поточному - 17,9%. На будівництві житла забудовниками усіх форм власності освоєно 297,6 млн.грн. інвестицій. Слід зауважити, що питома вага коштів населення на будівництво власних квартир у загальному обсязі інвестицій в житло становила 44,5% (132,6 млн.грн.), на індивідуальне житлове будівництво – 13,7% (40,8 млн.грн.). Основні райони забудови – мікрорайон «Поділля», V черга ІХ мікрорайону «Вишенька», вул. Червоноармійська, вул. Москаленка. За рахунок усіх джерел фінансування в поточному році очікується введення в експлуатацію 90,7 тис. кв.м., що до запланованого становить 90,2%.

Разом з тим, за останні 5 років у будівельній галузі в місті спостерігається тенденція до спаду. Будівельниками Вінниці за звітний період виконано робіт на суму 787,6 млн.грн., що на 26,5% менше у порівнянні з січнем–жовтнем попереднього року. 2008 рік очікується завершити з незначними відхиленнями від запланованих обсягів.

Як зазначив директор ТОВ «БМУ-3» Тимофій Гіренко, розвиток галузі дійсно пішов на спад: «Будівельна галузь – це один з локомотивів економіки держави, але вона може нормально працювати лише за умов стабільності. Те, що нині коїться на фінансовому ринку, лише погіршує ситуацію». Останнім часом перед забудовниками вже постала серйозна проблема невиплати заробітної палати працівникам. І проблему будівництва в першу чергу потрібно вирішувати на державному, а не на місцевому рівні. Адже влада залежить від забудовників, а забудовники - від влади. У 2008 році за основними показниками ТОВ «БМУ-3» перед своїми покупцями повністю виконало програму житла. І на наступний рік не збирається зменшувати кількість квартир, а навіть збільшити. Головна проблема в тому, що нові будинки практично не будуються. Як зазначив Тимофій Гіренко, для галузі зараз найголовніше забезпечити людей роботою та заробітною платнею. Окрім цього, якщо зараз знизити ціни на житло – будівельні організації стануть збитковими. Адже будівельні матеріали (сантехніка, утеплювачі, оздоблювальні матеріали та інші) не впали у ціні, а навпаки зросли. Серед заходів, які потрібно вжити для стабілізації ситуації у галузі в умовах кризи, директор ТОВ «БМУ-3» називає впровадження місцевою владою мораторію на інвестиційні зобов’язання забудовників при будівництві об’єктів (принаймні, до кінця 1 півріччя 2009 року), переглянути видачу технічних умов на будівництво. Ці кроки, на його думку, дозволять застабілізувати цінову політику. З цим погоджується і директор ТОВ «БМУ-2» ЛТД Давид Диненберг, який до того ж вважає, що для того, аби поставити на ноги будівництво – потрібно відновити іпотечне кредитування, щоб люди мали можливість купувати квартири. А крім того, треба на рівні держави приймати відповідальне рішення щодо зняття ПДВ з будівельних організацій: «Щоб оживити будівництво, яке знаходиться у критичному стані, треба на рівні держави зняти ПДВ з підприємств галузі. Це дасть можливість знизити ціну на 8-10%», - каже забудовник.

В свою чергу міський голова Володимир Гройсман запропонував будівельникам налагодити постійний зворотній зв’язок із міською владою, аби спільно намагатись мінімізувати кризу. Для цього потрібно вибудувати програму чіткої співпраці. Будівельники та очільник міста дійшли згоди проводити такі наради раз на 2 тижні та обмінюватись інформацією про термін та відсоток виконання по тих чи інших об’єктах будівництва. Мер також готовий розглядати питання відстрочки виконання інвестиційних зобов’язань забудовників по кожному підприємству, спільно разом із будівельниками та супутніми службами розібратись із питаннями видачі технічних умов на будівництво об’єктів. Володимир Гройсман закликав усіх керівників будівельних організацій активно брати участь у тих будівництвах, замовником яких є міська рада та її виконком: « Нам потрібно ремонтувати, будувати, реконструювати, – таким чином ми могли б підтримати Ваші підприємства».


Переглядів: 3234
Поширень: 0