Вінницький міський голова Володимир Гройсман, голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига та голова обласної ради Сергій Татусяк 24 липня провели робочу зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Реувеном Дін Ель.

Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель зустрівся з Володимирим Гройсманом, Миколою Джигою та Сергієм Татусяком

Посол Держави Ізраїль озвучив сподівання, що співпраця в економічній, туристичній, медичній та транспортній галузях між Ізраїлем та Вінницькою областю перейде на якісно новий етап. «Ми зацікавлені у розвитку нових партнерських відносин із Вінниччиною, позаяк маємо сподівання, що перемовини позитивно завершаться для обох країн», – наголосив Реувен Дін Ель.

Сторони обговорили подальшу співпрацю, перспективи розвитку туристичного бізнесу в регіоні, основні питання агропромислового розвитку та один із магістральних напрямків реформування області – реформу медичного обслуговування. Також було визначено пріоритетні напрямки спільної діяльності, розглянуто питання прискорення економічного розвитку Вінниччини, покращення її інвестиційної та туристичної привабливості, залучення нових форм співпраці та сприяння розвитку бізнесу.

Також обговорили питання розвитку інфраструктури та підняття інвестиційної привабливості аеропорту «Вінниця», зокрема, можливість відкриття повітряного сполучення між Вінницею та Ізраїлем шляхом встановлення авіасполучення «Вінниця –Тель-Авів». Під час зустрічі представники обох сторін діалогу висловили свою готовність до подальшої плідної та результативної співпраці в цьому напрямку.

Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель

Реувен Дін Ель наголосив, що багато нового і цікавого дізнався про Вінниччину під час свого візиту. «Із Вінниччиною ми маємо значно тіснішу співпрацю, ніж з іншими областями України. Наші партнерські стосунки тривають досить давно і у нас справді є дуже велике поле для налагодження співпраці у найрізноманітніших сферах, зокрема у медичній, туристичній тощо. Для мене Вінниця – надзвичайно цікаве місто і я із задоволенням тут перебуватиму. Маю надію на те, що наша зустріч сьогодні проведена на благо обох сторін», – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні.

Також Реувен Дін Ель 24 липня взяв участь в урочистій церемонії нагородження Праведників народів світу – чотирьох родин рятівників – мешканців м. Вінниця та Вінницької області. Таким чином Ізраїль та єврейська громада України визнали їхній внесок у порятунок євреїв у роки Другої світової війни.

урочистій церемонії нагородження Праведників народів світу – чотирьох родин рятівників – мешканців м. Вінниця та Вінницької області.

Термін «Праведники народів світу» використовується Державою Ізраїль для відзначення не-євреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами.

Вже майже двадцять років Посольство Держави Ізраїль в Україні проводить урочисті церемонії нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу – громадян України. За кількістю праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

На знак глибокої вдячності за допомогу, надану єврейському народові у роки Другої світової війни звання Праведник народів світу посмертно присвоєне Ганні Криворукій та її синам Володимиру та Юліану, пані Вірі Варнаковій, родині Петру та Єфросинії Шкробатюкам та родині Василю та Ксенії Сторожукам.

урочистій церемонії нагородження Праведників народів світу – чотирьох родин рятівників – мешканців м. Вінниця та Вінницької області.

«Для мене велика честь привітати сім’ї, які здійснили величний вчинок в страшні роки Другої світової війни, врятували чуже життя, ризикуючи своїм та життям своїх близьких. Це найбільша честь для ізраїльського дипломата. Це та невелика подяка, що Ізраїль може віддати людям, які у ті страшні часи, коли всі боялися навіть думати про це, – рятували невинних людей, невинних євреїв. І ми їм вдячні на все життя”, – заявив під час урочистої церемонії нагородження Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель.

Для довідки:
У 1953 році під юрисдикцією Верховного Суду Ізраїлю було створено комісію, в обов’язки якої входить надання почесного звання “Праведника народів світу”. В своїй роботі комісія керується певними критеріями, скрупульозно вивчаючи всі документи, свідчення тих, що вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини і ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям.

Щоб отримати відзнаку “Праведника”, особа має відповідати таким вимогам:

  • тільки єврейська спільнота може висунути кандидатуру;
  • не приймаються до уваги ті, що допомагали своїй родині, чи євреї, навернуті в християнство;
  • допомога мала повторюватись і/або бути значною;
  • допомога мала надаватись без очікування будь-якої зворотньої фінансової користі (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим).

Особа, що ризикувала, рятуючи євреїв під час Голокосту, та визнана Праведником народів світу, отримує в нагороду іменну медаль, почесний сертифікат і право додати своє ім’я до написаних на Стіні Честі в Саду Праведників уЯд Вашемі в Єрусалимі (останнє замість висадження дерев, від чого відмовились через брак місця). Рятівники або їхні найближчі родичі отримують нагороду під час церемонії в Ізраїлі або в своїх країнах в приміщеннях Ізраїльських дипломатичних представництв.

Кожний, хто визнаний Праведником народів світу, має право на сертифікат від Яд Вашему. У разі його смерті, його найближчому родичу надається право на визнання пам’ятного громадянства за померлим. Одержувачі, що вирішили жити в Ізраїлі, отримують пенсію у розмірі середньої заробітньої платні, безкоштовне медичне обслуговування, а також допомогу у веденні господарства та медичному догляді.



Переглядів: 5980
Поширень: 0