Як повідомив заступник директора Генерального економічного департаменту Національного банку України Олександр Петрик, інфляція у липні склала -0,2%. Водночас у річному обчисленні зниження інфляції призупинилося і зараз цей показник є майже нульовим.

Головним фактором зниження інфляції у річному обчисленні у липні є низька база порівняння минулого року. Нагадаємо, що завдяки високому минулорічному урожаю торік суттєво подешевшали сільгосппродукти. Як результат – у липні 2011 року інфляція складала -1,3%.

Базова інфляція у річному обчисленні знижувалася одинадцять місяців поспіль, у липні вона становила 3,1%. Це, насамперед, обумовлено двома факторами: (1) виваженою монетарною політикою Національного банку, спрямованою на зниження загального довгострокового тренду по інфляції; (2) дією вторинних ефектів від здешевлення сирих продуктів у 2011 році та першому півріччі цього року.

Ціни на адміністративно-регульовані послуги зростали дуже помірно, у липні вони підвищились на 0,4% і практично не впливали на загальний інфляційний фон. А от ціни на паливо знизилися на 1,4%, і це було пов’язано із здешевленням нафти на світових ринках.

Триває зниження інфляційних очікувань. У липні вони були рекордно низькими.

Відносно стабільний курс гривні та незначна інфляція у країнах-основних торгівельних партнерах України обумовили лише незначне підвищення (0,4% у річному вимірі) цін на імпортовані товари у загальному споживчому кошику в Україні.

За липень суттєво впали ціни виробників – на 2,9%. Як наслідок - інфляція цін виробників в річному обчисленні уповільнилося до 1,4% у липні з 4,5% у червні. Причина – зниження цін на основні товарні групи на світових торгівельних майданчиках.

“Підсумовуючи, можна сказати, що зараз інфляційне середовище в економіці є близьким до оптимального. Це значить, що, з одного боку, інфляція не гальмує економічного зростання, а з іншого боку – не провокує надмірних інфляційних очікувань. І саме ця ситуація може стати дуже хорошим підґрунтям як для продовження структурних реформ, так і для забезпечення сталого економічного зростання для економіки України у майбутні роки” – підсумував Олександр Петрик.



Переглядів: 3518
Поширень: 0