Паломництво Плащаниці Пресвятої Богородиці здійснюється з благословення православного Патріарха Єрусалимського Теофіла III і за участю української православної церкви.

Цьогоріч вперше за всю історію зарубіжних відвідувань Плащаниці на три тижні продовжено її перебування в Україні. Її зможуть побачити віряни 14 міст.

З проханням продовжити паломницький тур до Патріарха Єрусалимського звернувся ініціатор привозу християнської святині, засновник Міжнародного благодійного фонду Олександр Фельдман, і прохання його було задоволене.

Створення Плащаниці відносять до 1830-1840 років. Плащаниця являє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері. Святиня з обох сторін має оклад; вінець прикрашено коштовним камінням, риза - дар російської графині Ганни Олексіївни Орлової-Чесменський.

Плащаниця Пресвятої Богородиці зберігається в Єрусалимі, у дворі Гефсиманської обителі, розташованої навпроти входу в Храм Гробу Господнього. В Єрусалимі Плащаницю виносять на загальний огляд лише раз на рік у Страсну п\'ятницю. Її прикрашають пелюстками червоних троянд, обносять навколо каменя помазання - на ньому знаходилося тіло Христа після зняття з розп\'яття, зараз являє собою обрамлену кам\'яну плиту. Потім на деякий час кладуть на камені, а пізніше заносять в кулуквію - спеціальну кімнату у Храмі Гробу Господнього. Подивитися на це дійство щорічно збираються тисячі людей.


Переглядів: 6038
Поширень: 0