«Вишенька» – це навчальний заклад, у якому дітям прививають любов до різних видів мистецтв. Вже 10 років поспіль тут навчають маленьких вінничан грати на баяні, домрі, фортепіано, гітарі, співати соло та хором. Дітворі показують як виконувати хореографічні «па», танцювати гопак, польку, вальс та сучасні танці. Вихованців навчають живопису та академічному малюнку.

Вінницька дитяча школа мистецтв розташована у мікрорайоні «Вишенька», на честь якого й названа. Наразі тут функціонує 4 відділення: музичне, хореографічне, образотворчого мистецтва та театральне.

А почалося все ще у 1997 році, коли вчитель музики загальноосвітньої школи №15 Марина Янович, вирішила створити при навчальному закладі школу естетичного виховання для дітей мікрорайону «Вишенька» за трьома напрямками: музика, хореографія та образотворче мистецтво. Її ініціативу підтримав тодішній директор школи Володимир Шевчук та погодило управління освіти міської ради, і з 1 жовтня того ж року почала діяти «Студія при ЗОШ №15».

Школа стала досить популярною серед маленьких вінничан і з кожним роком кількість учнів, які бажали навчатися тут, зростала. Саме тому в листопаді 2002 року вирішено виділити її як окремий заклад – п’ятий у низці Вінницьких шкіл естетичного виховання.

Минуло лише 10 років, а слава про дитячу школу мистецтв «Вишенька» сягнула далеко за межі нашого міста. Діти багато подорожують не тільки по території нашої держави а й за кордон. Учні «Вишеньки» є дипломантами, призерами та переможцями міжнародних, всеукраїнських, обласних та міських конкурсів, фестивалів і виставок. Остання поїздка до Болгарії принесла багато перемог та дипломів. Робота колективу школи та окремих викладачів була неодноразово відзначена грамотами та дипломами Міністерства культури України, Вінницького обласного управління культури та Вінницької міської ради. Гордістю школи і міста стали переможці найпрестижніших конкурсів та фестивалів. Серед них Олеся Мельницька – I місце у міжнародному конкурсі баяністів-акордеоністів, який відбувся в місті Ланчіано (Італія), Назарій Стінянський I місце на міжнародному фестивалі народної творчості «Морський бриз», у місті Бургас (Болгарія), Вадим Куколевський – гран-прі Всеукраїнського конкурсу «Весняна рапсодія» у Києві.

«Школа мистецтв «Вишенька» – це школа майбутнього, – каже директор закладу Тетяна Заїчко. – І це не випадково, адже наша школа розташована у наймолодшому і найбільш населеному мікрорайоні Вінниці. В закладі працює надзвичайно потужний творчий молодий колектив однодумців. На мою думку, культурно-освітні послуги, які надає наш заклад мешканцям міста, як і будь-який інший товар, має бути конкурентоспроможним, тобто бути найвищої якості та враховувати сучасні європейські тенденції. Тому я із задоволенням підтримую ідею комунікації за допомогою музики. А з нового навчального року плануємо ще й презентувати спеціальні програми для дорослих».

Перспективним та актуальним є і хореографічне мистецтво. Паралельно із зразковим ансамблем народного танцю «Джерельце» в школі створений і стрімко розвивається ансамбль сучасного танцю. У планах керівника закладу відкрити ще й клас балету та бального танцю. До того ж сучасна матеріально-технічна база та потужний педагогічний потенціал хореографічного відділення дозволяє відкрити на базі школи методичний центр для викладачів хореографії міста та області.

Наймолодший відділ закладу – театральний. У вересні цього року до нього набрали першу групу дітей. Отож, незабаром дітвора ставитиме ще й музичні вистави.

«Нова епоха потребує від нас нових підходів до виховання та ставить перед нами запитання «Якою повинна буди дитина у третьому тисячолітті?». Але зрозумілим є одне: якщо ми бажаємо далі жити в здоровому суспільстві – нам необхідно якомога більшу увагу приділяти естетичному вихованню наших дітей», - переконана директор закладу.

26 жовтня в Академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського о 16 год. відбудеться святкова концертна програма з нагоди десятої річниці від дня заснування закладу. Переглянути концерт за участю кращих солістів та колективів школи зможуть усі бажаючі, вхід вільний.



Переглядів: 8741
Поширень: 0