Це свято було встановлене Указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку в день вшанування пам\'яті Преподобного Нестора, послідовника творців слов\'янської писемності Кирила і Мефодія, монаха Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), давньоруського письменника і літописця, одного з авторів "Повісті временних літ".

День української писеменості і мови — це не тільки державне, але і церковне свято. Першим в сучасній українській мові твором, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафистом Богородиці Хелмській.

Цього року традиційний Диктант національної єдності від Українського радіо писатимуть о 13.30. Диктант із 100-120 слів читатиме автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Роботи потрібно буде відіслати не пізніше 10 листопада на адресу «Українського радіо»: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001. Ті, хто напише диктант без помилок, отримають грошові премії, книги та компакт-диски із записами «Українського радіо».

Цього року вперше, окрім диктанту, буде запропоновано творче завдання, яке є необов’язковим і оцінюватиметься окремо.

Як писав відомий український письменник та поет Олександр Олесь "Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам\'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська діяльність народу".



Переглядів: 5022
Поширень: 0