Окрім дорослих, про свої права та обов’язки розповідали і діти-дошколярики, учні загальноосвітніх шкіл та дитячі омбудсмени. Зокрема, малеча у ігровій формі продемонструвала свої знання Конвенції. А школярі підготували відеосюжет, у якому не лише нагадали про історію «Великої хартії вільностей для дітей», а й запитували у дорослих вінничан, які саме права зі світової конституції прав дитини вони пам’ятають.

Дорослі ж у свою чергу розповідали, як у Вінниці реалізуються заходи передбачені у відповідних документах. Зокрема, про міську програму «Вінниця – місто, дружнє до дітей», яка затверджена у 2009 році. В рамках цієї програми в обласному центрі розвивається та вдосконалюється дитяча інфраструктура, діють цікаві проекти. Крім того, у Вінниці успішно функціонує центр «Клініка, дружня до молоді», куди підлітки можуть звернутися та анонімно отримати послуги психолога, венеролога, гінеколога та інших фахівців.

Також у Вінниці реалізується право дітей на освіту – на сьогоднішній день близько 72 тис. дітей міста виховуються у 51 дошкільному закладі, 41 загальноосвітній школі, 3 комунальних та 2 приватних позашкільних закладах, 7 спортивних школах, 2 школах мистецтв та 2 дитячих музичних школах. У закладах міста навчаються та виховуються близько 8 тисяч студентів, яким ще не виповнилося 18 років, майже 34 тисячі школярів, і більше 15 тисяч дошкільнят. Саме для них, найменших, у цьому році у Вінниці відкрито дошкільний заклад № 5, а до кінця року запрацює новий ДНЗ №7. Розвитку здібностей маленьких мешканців сприяє робота гуртків Палацу дітей та юнацтва у віддалених мікрорайонах міста та активна діяльність Центру підліткових клубів за місцем проживання «Універ».

Право дітей на сім’ю у Вінниці також не залишається поза увагою. Під час форуму з нагоди Дня спільних дій в інтересах дітей було відзначено вінничан, які створили прийомні сім’ї, стали опікунами або ж усиновлювачами, а також тих громадян, які допомагають реалізовувати права та інтереси діток. Загалом цього дня було нагороджено 25 вінничан, які отримали від мерії грошову премію та грамоти.

Вітаючи присутніх на форумі до Дня спільних дій в інтересах дітей, міський голова Володимир Гройсман побажав, аби у Вінниці не було чужих дітей. «Мені б дуже хотілося, щоб у нашому місті усі діти були веселими та радісними. Будь-яке нормальне суспільство живе заради дітей. Я б хотів, щоб ми як дорослі, які формують сьогодення і мріють про велике майбутнє, зробили усе залежне від себе, щоб діти були щасливими та мали можливість розвивати свої здібності, - говорить міський голова. - Я хочу, щоб сьогодні кожен із нас пам’ятав, що у нашому місті проживає більше 72 тисяч дітей, які потребують нашої турботи та підтримки».



Переглядів: 5190
Поширень: 0