Перспективні, молоді, енергійні – п’ять років тому їх команда заявила про себе, заснувавши Вінницький обласний осередок Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина». Тепер цю організацію добре знають у Європі – за їх сприяння територіальні громади області уклали 210 угод про співпрацю із європейськими партнерами. Про напрацювання та перспективи розповів голова громадської організації Олексій Гаврилов.

- Олексію Валерійовичу, які здобутки за цих п’ять років Ви вважаєте найбільш вдалими?

-Один із найважливіших здобутків те, що ми не зникли з мапи громадських організацій Вінниччини. Навпаки, стали міцніші, потужніші. Маємо гарних партнерів, як в Україні, так і у Польщі, Німеччині. Підрахували – співпрацюємо на офіційних Угодах із 15-ма дружніми громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, навчальними закладами. Проекти, які вважаю показником нашої праці – презентація Вінницької області у Європі, навчання основам ведення бізнесу вінничанок у Польщі. Загалом, реалізували понад 18 грантових проектів і це лише невеличка частинка загальної роботи Товариства, яку ми провели із допомогою наших друзів. Наші знайомі розповідали, як відвідуючи різні інституції у Європі відзначали, що вони із Вінниці – і це сприймалось позитивно. Місто знають, знають нашу організацію. Певен, що така промоція – найкращий показник роботи.

- Що було у планах і що не вдалося втілити?

-Шкодую, але не вдалося цьогоріч виграти проекти, які подавали на конкурс Європейського Союзу по програмі «Східне партнерство». Проекти отримали високі бали від журі, але не пройшли. Наші румунські колеги радять апелювати до вищих інстанцій ЄС. Але, переконаний, що, переформатувавши проекти, зможемо їх реалізувати, адже ідеї дуже гарні. Так, один із проектів передбачає створення «зелених» бізнес-центрів, спрямованих на підтримку підприємництва у прикордонних регіонах, а другий - молодіжні обміни делегатів із України, Молдови та Румунії. Планували, що молодіжний проект матиме не лише культурно-просвітницьку функцію, а й стане основою для створення міжнародних молодіжних громадських організацій… Що ж, будемо шукати інші джерела, щоб втілити ці проекти.

- Які ідеї є на 2013 рік?

- Ідеї – це постійний процес. Зараз на конкурс Міністерства закордонних справ за програмою «Польська допомога» ми визначили 8 партнерів і вісім тем, які б ми хотіли реалізувати. Цьогоріч за цією програмою ми виграли два проекти із двох, які подавали. Наступного року подаватимемо п’ять проектів, і, як ми жартували із польськими колегами, не образимось, якщо виграємо щонайменше – три.

- Головна мета діяльності Вашої організації - просвітницька, тож доводиться долати стереотипи…

- Так, доводиться. Коли наша команда лише розпочинала Співпрацю із польськими партнерами, ми визначили для себе пріоритетом наближення всіх проектів, нашої діяльності до базового рівня – сільської територіальної громади, міста чи району. Відтак, здебільшого наші теми – це розвиток і підтримка місцевого самоврядування, загальних демократичних процесів, дітей шкільного віку, студентської молоді. Наприклад, цьогоріч спільно із поляками ми проводили «міні-Євро-2012», де брали участь вісім команд із Польщі і вісім із Вінниччини. Ми свідомо не брали дитячі футбольні команди із обласного центру – запросили команди із Оратова, Калинівки, Тростянця, Ладижина. Тобто, тих дітей, на яких такі змагання справили б більше враження і дали більший результат для майбутнього. Адже головний наш стереотип – комплекс меншовартості. Європа ближче, ніж ми вважаємо. І наші діти не менш талановиті і варті гідної долі. Поїхали у Польщу на змагання - виграли всі перші місця. Сприяємо і творчим колективам. Пригадую, у місті Буско-Здруй (Польща) побудували новий Будинок культури, який коштував полякам кілька мільйонів євро. І ми організували приїзд нашого Зразкового ансамблю танцю «Барвінок». Вражений виступом маленьких вінничан, директор польського Будинку культури відзначив високий професійний рівень ансамблю і щиро позаздрив, що у нас такі талановиті діти. З досвіду спілкування із європейськими колегами, я переконаний - можна об’їхати всю Європу і не лише навчитись у них, а й їх чомусь навчити.

- Скільки людей працює у Вашій команді і чи є у Вас свій «рецепт» успіху?

- Ми свідомо не робимо фіксованого членства в організації. У нас є Рада, як головний керівний орган, куди входять 111 членів. Є виконавчий апарат – близько 10 чоловік, які працюють за сумісництвом, або на громадських засадах. Але коли ми почали рахувати волонтерів – наші лави набагато більші. Певен, якщо, приміром, завтра потрібно буде провести масштабний захід - я звернуся до наших друзів за допомогою і нам не відмовлять. Не поділяємо людей за політичною належністю чи кольором шкіри, віросповіданням – намагаємось згуртувати всіх. Головний рецепт успіху – щира віра у те, що ми робимо!



Переглядів: 5398
Поширень: 0