Упродовж двох днів представники різних міст України та іноземні делегації обмінюватимуться досвідом щодо роботи із дітьми, а також обговорюватимуть можливість створення в Україні мережі міст, дружніх до дітей. У відкритті Форуму взяли участь високоповажні гості – голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо, уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, надзвичайний і повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Пітер Ян Волтерс та заступник голови місії Австрії в Україні Йоханес Айгнер.

У Вінниці триває перший всеукраїнський Форум міст, дружніх до дитини

На сьогоднішній день в Україні у громадській ініціативі міст, дружніх до дитини (яка розпочалася 6 років тому) налічується близько 20 міст. Під час прес-конференції пані Юкіє Мокуо розповіла вінницьким журналістам, чому саме Вінницю було обрано для проведення цього загальнонаціонального форуму. «Вінниця одне з найуспішніших міст, які порівняно недавно приєдналися до нашої ініціативи, - говорить пані Мокуо. - Під час зустрічі із Володимиром Гройсманом влітку цього року я ознайомилась із історіями успіху Вінниці, а також почула від міського голови інформацію про ряд питань, над якими працюють у місті. Він також сказав, що готовий підтримати ініціативу міст, дружних до дитини та довів відданість ідеї, яку ми усі просуваємо – покращувати якість життя дітей. Ми вважаємо, що Вінниця є гарним прикладом міста, дружнього до дитини. І ми готові підтримувати цю роботу і надалі».

Юрій Павленко на відкритті Форуму у Вінниці

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко на відкритті Форуму зазначив, що саме у Вінниці функціонує модель міського врядування, яка орієнтована на захист прав та інтересів дитини із врахуванням думки дітей під час розгляду і вирішення питань, які їх безпосередньо стосуються. «Діти самі думають над тим, що потрібно зробити у своїх навчальних закладах, на вулиці, у своєму подвір’ї, і це справді є одним із кращих шляхів розвитку і підтримки дитинства, - зазначив Юрій Павленко. – Створення мережі міст, дружніх до дитини, насамперед пов’язане з готовністю місцевої влади та громади визнати правомочність дитячих голосів, і саме у Вінниці така співпраця є».

Форум міст, дружніх до дитини, організований Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) спільно із Вінницькою міською радоюНадзвичайний і повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Пітер Ян Волтерс підкреслив, що у Форумі він бере участь в якості дипломата, який представляє країну, де розташований центральний офіс Європейської мережі міст, дружніх до дитини. «Вибір Вінниці не є випадковим, адже я вже 3,5 роки працюю в Україні і знаю, що багато міст розробляють плани, проте не багато міст впроваджують ці плани у життя, - говорить пан Волтерс. - Вінниця в моєму сприйнятті дуже активне місто, яке готове дійсно робити те, про що говорять, та впроваджувати наміри у життя. Мене дуже вразило, що саме у Вінниці компонент «Місто, дружнє до дитини» інтегровано до загальної програми розвитку міста до 2020 року. Крім того, у Вінниці не лише на папері прописано, що діти важливі, а ми це бачимо в реальності – адже сьогодні є дійсно успішні результати залучення дітей до розробки планів та впровадження їх у життя».

«Я вважаю, що проведення першого такого національного Форуму в Україні і саме у Вінниці – дуже важливо для нас, оскільки ми повинні усвідомлювати, що в нашому місті, в нашому житті є діти, які потребують, можливо, більшої уваги до себе, і які мають право брати повноцінну участь у житті громади, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Мені приємно, що багато людей приїхало на Форум для того, щоб поспілкуватись зі своїми колегами та поділитися власним досвідом саме у цій сфері. Я думаю, що в майбутньому ми будемо поглиблювати проект з ЮНІСЕФ, адже ми насправді хочемо отримувати більше досвіду світових країн саме у цих питаннях. Ми відкриті і готові до взаємодії». ​



Переглядів: 6004
Поширень: 0