День 26 квітня 1986 року в історії нашого народу став трагічним. Аварія на Чорнобильській АЕС.  Для всіх, хто став причетним до цієї трагедії, час розколовся на дві частини: до 26 квітня і після.

День вшанування ліквідаторів був заснований 10 листопада 2006 Указом Президента України. 30 листопада 1986 було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» було надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити дату. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Пізніше святкування затвердили офіційно

На ліквідацію наслідків аварії були спрямовані численні спеціалізовані військові підрозділи, війська цивільної оборони, тисячі представників різних галузей народного господарства. У зоні аварії день і ніч трудилися сміливі мужні люди, які не думали про небезпеку, а чесно виконували свій обов’язок. В Україні постраждали від наслідків аварії близько 3 млн. 700 тис. людей, серед них півтора мільйона дітей. Лише у нашій області у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС взяли участь 287 працівників пожежної охорони Вінниччини, із них 235 – у 1986 році (зведений загін, який замінив житомирських колег), 23 – у 1987, 8 – у 1988, 9 – у 1989, 7 – у 1990, 3 – у 1991 році.

Серед безпосередніх учасників ліквідації аврії на ЧАЕС – Володимир Бабкін, Сергій Гнатюк, Віктор Олійник, Володимир Василюк, Віктор Федосєєв, Володимир Розборський, Павло Рудь, Анатолій Войцицький, Юрій Луценко, Анатолій Кришталь, Ярослав Кудлаєнко, Юрій Шевчук, Віктор Мрих, Василь Чайка, Микола Гончарук, Володимир Придатко, Іван Фостик, Микола Мельник, Володимир Грицюк, Володимир Мороз, Василь Вахненко, Віталій Хмелевський, Юрій Черкаський, Олександр Зленко, Михайло Степайко, Анатолій Доценко та багато-багато інших.

Сьогодні, 14 грудня в актовій залі ТУМНС у Вінницькій області відбулося зібрання, присвячене Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На захід були запрошенні бійці зведеного загону пожежної охорони Вінниччини, які у травні 1986-го та в різні часи брали участь у ліквідації.

Під час урочистостей начальник ТУМНС України у Вінницькій області полковник служби цивільного захисту Руслан Шевчук особисто вручив кожному з героїв заслужені нагороди.

По завершенню урочистої частини для пожежників-рятувальників та ветеранів служби «101» справжнім подарунком став концерт, підготовлений естрадно-духовим оркестром ТУМНС у Вінницькій області.



Переглядів: 4705
Поширень: 0