Спільно із головою обласної державної адміністрації Олександром Домбровським та міським головою Володимиром Гройсманом міністр вшанував пам\'ять польського політичного і державного діяча, засновника польської армії Юзефа Пілсудського, покладавши квіти до меморіальної дошки. Після чого в приміщенні облдержадміністрації очільники регіону та представники Польщі обговорювали перспективи подальшої співпраці та питання відкриття Генерального консульства у Вінниці, яке заплановано на кінець першої половини 2009 року, адже Польща є одним з найбільших бізнесових партнерів Вінницького регіону. Міністерство закордонних справ Польщі прийняло рішення про відкриття дипломатичної установи у Вінниці восени минулого року.

Під час короткого брифінгу Радослав Сікорський розповів журналістам, що протягом минулого року було закрито біля 20 польських консульств по всьому світу (в тому числі у Страсбурзі, Ріо-де-Жанейро та Касабланці), натомість у 2009 році відкриється три нових консульства на території України, в тому числі у Вінниці. «Ми прагнемо до того, щоб між нашими державами був кращий обмін, - каже пан Сікорський, - Польща хоче допомогти Україні інтегруватися в європейське суспільство». Наразі польській стороні надані офіційні листи щодо пропозицій про розміщення консульства на території міста, рішення має прийняти спеціальна комісія з боку Польщі. «Важливим є те, щоб створення консульства на території Вінниці було корисним і для міста, і для регіону, і для людей, які будуть приходити до консульства», - переконаний Радослав Сікорський.

Візит очільника МЗС Польщі завершився зустріччю із представниками польських товариств та організацій Вінниччини.

Довідка:
Близько двох років Вінниця боролась за право розташування польського консульства. Переговори на цю тему між Вінницьким міським головою Володимиром Гройсманом та польськими дипломатами розпочались ще восени 2006 року, а у березні 2007 року - Генеральний консул Польщі в Україні отримав від вінницької влади офіційну пропозицію щодо відкриття польського консульства у місті. На той момент було прийнято проміжкове рішення - у Вінниці відкрився перший в Україні консультаційний консульський центр. Рішення польської сторони щодо позитивного вирішення питання створення консульства на території міста Вінниці було озвучено в листопаді 2008 року Генеральним консулом Польщі в Україні Гжегожем Опалінські під час його прощального візиту на Вінниччину. Мер міста Володимир Гройсман назвав цю подію вінницьким вікном до Європи.


Переглядів: 3983
Поширень: 0