На громадських слуханнях, що відбулися 15 лютого 2013 року, присутні мешканці будинків № 56 та 66 по вул. Грушевського та працівники ринку більшістю голосів підтримали ідею побудови сучасного торговельно-офісного центру.

замість ринку Спутник по вулиці Грушевського у Вінниці торгово-офісний центр

На сьогоднішній день ринок "Супутник" залишається одним з останніх явищ так званої стихійної вуличної торгівлі в обласному центрі. Формально він "узаконений", але, по суті, мало чим відрізняється від того, з чим так завзято боролася мерія ще 5 років тому - торгівлею "з землі", кіосками біля тротуару.

Так як мова йде про серце міста, то це ще більше зобов\'язує до суворого дотримання регламенту при проведенні всіх процедур, необхідних для зносу нинішніх конструкцій і будівництва капітальної будівлі. Тому допустити нарікання до порядку проведення громадських слухань його організатори просто не мали права. І, схоже, із завданням впоралися.

Директор НВПП "Анкор" Андрій Неківайко представив схему майбутнього комплексу і його основні параметри. Так, на місці нинішніх торговельних рядів його проектна організація пропонує спорудити двоповерхову будівлю з похилим дахом і підвальним поверхом шириною 12 метрів і довжиною 33,6 метра. Питання висоти виявився одним з найбільш спірних. Присутнім архітектор говорив про 6 метрів, а журналісту "Реала" пояснив, що від нульового рівня до верхньої точки буде все ж таки 9 метрів. Таким чином, фасад будівлі буде виходити на вулицю Грушевського, а тил з під\'їзними шляхами - до вул. 1-го Травня. Крім МАФів на території ринку знесуть і "вуличний" туалет. Санвузли передбачені в самому комплексі. Від нової споруди до одного з житлових будинків буде 6 м, до іншого - 10 м. Як запевнив А. Неківайко, будівельні норми "сусідства" дотримані, хоча і "впритул".

Проектант пропонує будувати комплекс з монолітного залізобетону з подальшим облицюванням стін цеглою. Оскільки підвал буде відданий одному операторові, перегородки там не передбачені. На першому поверсі розмістяться торгові ряди, як на звичайному ринку, і бутіки під однією зі стін. Другий поверх займуть тільки продовольчі бутіки. За рахунок зменшення висоти стелі на другому поверсі в дальній від фасаду частині планується зробити технічний третій поверх.

Деякі жителі навколишніх будинків до цієї ідеї поставилися без ентузіазму. Перш за все, з причини "перезагруженності" території. Одних цікавило - чи буде паркінг? Проектом не передбачено. Сьогодні ця ділянка вулиці і так "забита" автотранспортом, з появою нового комплексу є надія, що проблема стане не такою гострою. Жителі скаржилися, що "швидка допомога" і пожежна машина сьогодні не можуть заїхати до них у двір. Ширина двору не збільшиться. Деякі були шоковані висотою. Мовляв, торговий комплекс "закриє" від сонячних променів три поверхи житлових будинків ...

І останнє. Вінничани щиро побоюються за "збереження" своїх будинків. Люди розповідають, що під їх житлом проходять катакомби. Якщо порушити цілісність цих порожнин, стіни можуть провалитися під землю. На це Андрій Неківайко відповів, що заглиблюватися за проектом будівельники будуть приблизно на 3,3 метра, а всі порожнечі заповнять бетоном. Ясна річ, що "поведінку" катакомб передбачати не можливо. Вони можуть "просісти" і без будівництва.

Слід зазначити, що деякі пропозиції мешканців хоча і були конструктивні, але нереальні. На жаль. Одні пропонували зменшити висоту комплексу, другі - нічого не будувати, а розбити на місці ринку сквер, треті - знайти місце для стоянки авто. У підсумку з урахуванням зауважень громадське обговорення отримало позитивну оцінку у присутніх. "Проти" будівництва проголосували 27 осіб, а "за" - більше 100. Це не тільки мешканці і торговці, яким вже пообіцяли віддати в оренду бутіки, а також невелика група хлопців у дутих куртках і джинсах. Як вдалося з\'ясувати, це були представники фірми-забудовника. Журналіст "Реала" одягнений був точно так само, тому легко "затесався" серед десятка цих "свідомих" хлопців. До речі, ніхто з них голосувати не намагався.

Що стосується термінів, то, за словами Андрія Веніаміновича, проектна організація підготує містобудівний розрахунок, а департамент архітектури, містобудування та кадастру видасть умови і обмеження. Орієнтовно до червня-липня проектно-кошторисна документація може бути готова, а на будівництво такого комплексу потрібно приблизно півроку. Тому не виключено, що до кінця 2013-го або на початку 2014 року він буде зданий в експлуатацію.



Переглядів: 14972
Поширень: 0