учасники круглого столу

В обговоренні проблем транскордонного співробітництва брали участь представники міністерств України і Молдови, народні депутати України, представники дипломатичного корпусу, міжнародних фондів і громадських організацій, керівники європейських структур, єврорегіонів та інших транскордонних об’єднань, представники іноземних делегацій Молдови, Угорщини, Росії, Румунії.

учасники круглого столу

Вів засідання голова єврорегіону «Дністер», голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, який наголосив: учасників круглого столу об’єднує прагнення підвищити якість життя людей на території єврорегіону розв’язувати спільні проблеми прикордонних територій.

учасники круглого столу

У вітальному слові Іван Мовчан підкреслив важливість співпраці з сусідніми країнами і окремими територіально-адміністративними одиницями. На його думку, у вінничан і громад сусідніх з Вінниччиною районів є потреба у співпраці в економічній, культурній, екологічній сферах:

"Вінниччина – найбільша аграрна область України, тому ми готові до реалізації інвестиційних проектів у цій галузі, обміну досвідом і впровадження новітніх технологій. Я вважаю, що в нас є значний потенціал і, відповідно, широке поле для спільної діяльності. "

учасники круглого столу

Є потреба у співпраці сусідніх держав і в екологічній сфері, зокрема в оздоровленні басейну річки Дністер. Йдеться про будівництво та оновлення системи очисних споруд у населених пунктах на берегах Дністра. Ця річка нас об’єднує, а ми повинні об’єднати свої зусилля для того, щоб вона залишалася життєдайною водною артерією.

Необхідна розбудова міжнародних транспортних коридорів та реконструкція наявних автомобільних автомагістралей між нашими країнами, удосконалення інфраструктури пунктів пропуску через державний кордон, створення спільних туристичних маршрутів».

Завершуючи виступ, керівник області підкреслив:

«Керівництво області відкрите для конструктивного діалогу і всіляко сприятиме транскордонному співробітництву в рамках єврорегіону «Дністер».

підписання угод

Сергій Татусяк провів презентацію єврорегіону «Дністер», після чого учасники круглого столу обговорили кілька важливих тем: «Екологія річки Дністер як шлях до гармонійного розвитку єврорегіону «Дністер»», «Через удосконалення інфраструктури – до європейських стандартів життя» і «Партнерство в ім’я розвитку».

підписання угод

Засідання завершилося підписанням угод про співпрацю між єврорегіоном «Дністер» і Союзом українців Румунії, між Чернівецьким районом Вінницької області і Дубосарським районом Молдови, між румунським містом Харлеу і містом Ямпіль Вінницької області, а також між 11 громадами румунських повітів Ясси і Васлуй та громадами сіл і селищ Вінницького, Могилів-Подільського і Чернівецького районів.

підписання угод



Переглядів: 4586
Поширень: 0