Як розповів головний архітектор Вінницької області Сергій Царенко, розташується клініка на території лісопарку, неподалік церкви євангельських християн-баптистів "Дім Євангелії". Для клініки регіонального значення відведено площу близько семи гектарів землі - між храмом, Хмельницьким шосе і вул. 600-річчя.

фото 20 хвилин

- Територія мала бути не досить віддаленою від діючих лікарняних комплексів і магістральних сполучень, - пояснює начальник управління містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації, головний архітектор області Сергій Царенко. - Клініка матиме свої специфічні функції і працюватиме як єдиний об\'єкт. У зв\'язку з цим обрано ділянку на Хмельницькому шосе за рахунок лісового фонду. Хоча ця ділянка не найкраща, якщо брати до уваги те, що будуть зрубуватись зелені насадження. Ймовірно, об\'єкт буде оснащено засобами прийняття повітряного транспорту.

Як зауважив головний архітектор області, надання спеціалізованих послуг, зокрема і спеціалізованої меддопомоги, має державне значення, адже розповсюджуватиметься не лише на Вінницьку область.

- Вінниця, за генеральною схемою планування території України, це міжрегіональний центр, який у системі розміщення міст України має приблизно таке ж значення як Київ, Одеса і Львів, - пояснює Сергій Царенко. - Тому у нашому місті будуть розміщуватись і розміщуються регіональні об\'єкти, пов\'язані з обслуговуванням населення.

Усього заплановано зведення трьох корпусів клініки різної поверховості у вигляді "трилистника". Меддопомогу тут отримуватимуть кілька тисяч осіб. Одночасно це буде й навчальний центр.

КОМЕНТАР

Ректор Вінницького національного медичного університету Василь Мороз:

- В усьому світі найвищій рівень медичної допомоги надається в університетських клініках, де сконцентровані найсучасніше обладнання і висококваліфіковані спеціалісти з числа практикуючих лікарів, доцентів та професорів університетів. На її базах проводяться наукові дослідження, спрямовані на покращення діагностики та лікування хворих, клінічна підготовка лікарів та їх перепідготовка. У Вінниці планується збудувати першу в Україні міжрегіональну університетську клініку, яка включатиме в себе потужний діагностичний центр, клінічні лабораторії та відділення, оснащені сучасним обладнанням та передовими медичними технологіями, наразі відсутніми в діючих медичних закладах міста. Буде можливість надавати найсучаснішу та безкоштовну медичну допомогу тисячам хворих не лише з Вінницької, але й сусідніх областей України. Рівень надання такої допомоги буде настільки високим, що відпадає необхідність дороговартісного лікування за кордоном.

Варто зауважити, що територія Лісопарку не належить місту (не підпорядковується  владі міста) - це територія Вінницького району.



Переглядів: 6540
Поширень: 0