Як ми повідомляли 7 травня, у Вінниці до Дня Перемоги було відкрито меморіальну дошку на будинку по вулиці 40-річчя Перемоги, де протягом багатьох останніх років мешкав почесний громадянин міста, Герой Радянського Союзу генерал-майор Микола Сищиков.

Також 7 травня у Вінниці по вулиці Чкалова, 28, було відкрито меморіальну дошку ще одному Герою Радянського, першому військовому коменданту м. Вінниці Союзу Федору Брую.

Нині покійний Федір Бруй під час війни був командиром стрілецького батальйону. Воював на Південно-Західному, Воронезькому та 1-му Українському фронтах. 6 разів був поранений у боях.

У 1943 році батальйон, яким він командував, на підступах до Києва звільнив від гітлерівців кілька населених пунктів. Протягом кількох днів батальйон відбив 10 багатогодинних контратак і забезпечив переправу через річку Дніпро основних сил з’єднання. Під час цих бойових дій був двічі поранений, проте продовжував керувати батальйоном.

29 жовтня 1943 року Указом Президента Верховної Ради СРСР Федору Брую присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка». Через поранення під Києвом був шпиталізований. Лікувався до серпня 1944-го. Більше в бойових діях майор Бруй участі не брав.

У жовтні 1944 року він був призначений військовим комендантом міста Вінниця. З того часу його життя пов’язане з нашим містом та областю. Помер 17 січня 1982 року.



Переглядів: 3489
Поширень: 0