Віталій Кузьмишин«Відкритість і гласність судового процесу та співпраця зі ЗМІ завжди були пріоритетними напрямками у роботі Вінницького апеляційного адміністративного суду» - зауважив на початку тренінгу Віталій Кузьмишин. – «Однак, немає межі досконалості і тому, я радий сьогоднішньому заходу, адже як показує досвід, активна співпраця між судами та ЗМІ сприяє покращенню діяльності як судів, так і засобів масової інформації, а також підвищує авторитет судової гілки влади у суспільстві».

Це і стало основною метою проведення 13 травня 2013 року у Вінницькому апеляційному адміністративному суді тренінгу «Суди і ЗМІ – успішна комунікація» для суддів та працівників апарату ВААС проведеного магістром журналістики Ольгою Давид. Професійна співпраця зі ЗМІ, знання і розуміння стандартів новинарної журналістики, вміння сформулювати основне інформаційне повідомлення і основні засади інформаційної поведінки суду у кризових ситуаціях – це основні питання, які було обговорено під час даного заходу.

У Вінницькому апеляційному адміністративному  суду обговорили  шляхи налагодження успішної комунікації між судом  та ЗМІОкрім того, ознайомившись з комунікаційною стратегією Вінницького апеляційного адміністративного суду учасники тренінгу дійшли висновку, що на ефективність співпраці адмінсудів зі ЗМІ в Україні впливають численні особливості не лише діяльності суду, а й діяльності самих ЗМІ, рівень політичної активності в певному регіоні, а також зацікавленість журналістів у висвітленні діяльності суду та розгляду резонансних справ.

Однак задля успішної співпраці судів та ЗМІ є речі, яких мають дотримуватись усі сторони таких взаємовідносин не залежно від регіону – це професійні стандарти, яким зобов’язана відповідати робота журналіста, та суть якої повинна бути відома судам для того, аби ще краще розуміти специфіку діяльності журналістів і якісно відповідати на їх запити. З цією метою, зокрема, значної уваги під час тренінгу у ВААС було надано з’ясуванню суті професійних стандартів діяльності репортерів.

У Вінницькому апеляційному адміністративному  суду обговорили  шляхи налагодження успішної комунікації між судом  та ЗМІ«Справа у тому, що стандарти професійної діяльності журналістів-новинарників та суддів, фактично, збігаються» - зазначила Ольга Давид. – «Оперативність, точність, повнота, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів, достовірність, простота інформації – це сім професійних стандартів репортера, які можна ідентифікувати відповідно з такими стандартами діяльності суддів як вчасне правосуддя, перевірка доказів у судовому слідстві, увага до всіх наявних доказів, змагальність та рівноправність сторін в судовому процесі, безсторонність суду, відокремлення доведених фактів від оціночних суджень, залучення експертів та належність доказів, обґрунтоване та доступне для розуміння рішення. Інша річ, що наслідки за порушення таких стандартів для суддів та журналістів – не однакові». Недотримання хоча б одного стандарту у створенні новини представником мас-медіа може перетворити її на пропаганду і найшвидше - ніякої персональної відповідальності для її автора не передбачатиме. Тим часом, ігнорування принципів судочинства з боку суду та конкретного судді, може вплинути на всю його подальшу професійну долю. Відтак надзвичайно актуальною на сьогодні є необхідність у діалозі між журналістами і суддями, у якому, на жаль, суди є більш вразливими, а тому не мають права на помилки.



Переглядів: 3535
Поширень: 0