Під час прес-конференції експерти представили європейські та вітчизняні практики врегулювання питань поводження з електронними відходами.

прес-конфнренція

Відкриваючи конференцію, Войцех Мрозовський, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, зауважив: «Екологічна співпраця між Кельце та Вінницею розпочалася в 2012 р., коли Товариством «Інтеграція Європа – Схід» за підтримки програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща був реалізований проект, спрямований на збільшення переробки відходів в Україні шляхом підвищення рівня знань працівників підприємств та неурядових організацій Вінниччини. Маємо надію, що новий проект стане таким же успішним і корисним для громади Вінниччини».

прес-конференція

Президент польського Товариства «Інтеграція Європа – Схід» Кшиштоф Каліта презентував проект «Бізнес для екології. Збільшення конкурентоспроможності українських підприємств за рахунок розвитку сучасних систем збору небезпечних відходів у Вінниці», який реалізується Товариством «Інтеграція Європа – Схід» у межах програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ РП в 2013 р. в партнерстві з Вінницьким регіональним центром інформації „Креатив” та Благодійним Фондом „Подільська Громада”.

прес-конференція

Про стан справ і перспективи у сфері поводження з відходами в Україні розповіла експерт та координатор тематичного напрямку хімічної безпеки Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» Ольга Цигульова. «Україна входить в число країн з найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення відходів. Щорічно їх утворюється 700-720 млн т. Спостерігаються тенденції зі зростання кількості несанкціонованих звалищ, в основному у приватному секторі. Щодо поводження з твердими побутовими відходами, то у 2012р. лише у 185 населених пунктах запроваджено їх роздільне збирання, працювало 12 сміттєсортувальних ліній, 2 сміттєспалювальних заводи та 3 сміттєспалювальних установки. Було перероблено та утилізовано близько 6,2 % твердих побутових відходів» - каже пані Ольга – «Наша організація здійснює громадське лобіювання впровадження в Україні європейських підходів до вирішення проблеми електронних відходів».

Експерт з цієї ж організації Денис Павловський представив європейські та українські практики врегулювання питань поводження з електронними відходами. В ЄС на законодавчому рівні виробників електронних приладів зобов\'язали безкоштовно приймати відпрацьоване електронне обладнання, нести відповідальність за його збирання і утилізацію, а також забезпечувати фінансові гарантії. Там щороку збирається не менше 4 кг електронних відходів на людину. Наприклад, на сьогоднішній день, загальний обсяг перероблених електронних відходів у Швейцарії перевищує 10 кг на людину в рік, при тому що за оцінками експертів, щорічно на кожного жителя ЄС припадає по 14 кг «електронного сміття». В Німеччині, купуючи новий акумулятор для автомобіля, покупець зобов\'язаний здати старий, інакше на нього накладають великі штрафи. «Українське законодавство в цьому питанні не працює і є не досконалим. Екологічно свідомим громадянам не залишається іншого виходу, як зберігати такий вид відходів до кращих часів» - каже пан Денис.

прес-конференція

Польські експерти Лукаш Хлібний та Марта Щецінська розповіли про законодавчі аспекти та систему збору батарейок у Польщі. Польське законодавство передбачає обов\'язкову передачу відпрацьованого електронного обладнання спеціалізованим підприємствам, які отримують від виробників певну частку коштів на утилізацію виробленої ним продукції. За викидання батарейок в непризначене для цього місце, загрожує штраф у розмірі 1250 гривень. Виробник батарейок або акумуляторів зобов\'язаний фінансувати кампанії з інформування населення. Дуже широко такі компанії проводяться у школах.

В рамках проекту зі збору батарейок у Вінниці заплановано активно залучити школи. На конференції був оголошений конкурс зі збору використаних батарейок для навчальних закладів, неурядових організацій та підприємств Вінниці. Оксана Бондар, координатор проекту і голова Вінницького регіонального центру Інформації „Креатив” зазначила «Конкурс триватиме з 1 червня по 1 листопада 2013р. До кінця травня ми відберемо 20 організацій, на базі яких розмістимо контейнери для збору батарейок. Підсумуванням конкурсу буде організація ІІ екологічного форуму на тему загроз середовища, способів освіти та інформації, пов’язаних зі збором використаних батарейок. У ході форуму будуть вручені призи установам, які зберуть найбільше використаних батарейок. За зайняте І місце установа отримає телевізор, за ІІ місце – ноутбук, за ІІІ місце- фотоапарат».

Асистент проекту Андрій Дручинський, виконавчий директор БФ «Подільська громада», додав, що буде створена спеціальна інтерактивна мапа з позначенням місць розміщення контейнерів для використаних батарейок. Вінничани зможуть он-лайн дізнатися найближчі місця, куди можна буде принести батарейки для подальшої утилізації.

На заході було також анонсовано вуличну акцію зі збору використаних батарейок під час Дня Європи у Вінниці 18 травня 2013.

«Щодня в Україні викидають 10-12 тонн пальчикових батарейок. Одна батарейка забруднює 20 кв. м землі або 400 літрів води, оскільки містить важкі метали та хімію. Звідти такі хімічні елементи потрапляють в організм людини і провокують різні хвороби, нерідко і онкологічні. Ми навчились літати у повітрі як птахи, плавати під водою як риби, не вистачає лише одного — навчитись жити на Землі як люди!» закликала експерт ТОВ «Пласт» Тетяна Рибак, підсумовуючи свою доповідь про еволюцію свідомості та український досвід з утилізації батарейок.

прес-конференція

Детальніше про проект можна дізнатися на www.siew.org.pl, www.vn.ukrcei.org, www.gromada.vn.ua.



Переглядів: 9619
Поширень: 0