Вінницький апеляційний адміністративний округ став пілотним округом, у якому вперше для помічників суддів та працівників апарату суду Координатором ОБСЄ в Україні спільно із Вищим адміністративним судом України проведено навчальний семінар «Мистецтво написання судових рішень».

семінар "Мистецтво написання судових рішень"

Цикл семінарів, що запланований для усіх адміністративних судів округу, вже проведено 21 – 24 травня 2013 року на базі Вінницького апеляційного адміністративного суду для представників Вінницьких апеляційного та окружного адміністративних судів.

семінар "Мистецтво написання судових рішень"

Відкриваючи захід, голова суду Віталій Кузьмишин зазначив, що судове рішення не просто вирішує спір по суті, а й передає позицію суду. Воно є не лише актом правосуддя, а й одним із його основних критеріїв. «Судове рішення впливає на розвиток економіки, правової та загальної культури населення, а в адміністративних судах є одним із елементів дисциплінування чиновника – суб’єкта владних повноважень. Тому такі навчальні зустрічі є надзвичайно корисними для правників» - наголосив Віталій Кузьмишин.

семінар "Мистецтво написання судових рішень"

Напередодні семінару, 20 травня 2013 року, Пленум Вищого адміністративного суду України прийняв низку актуальних постанов, серед яких і Постанову «Про судове рішення в адміністративній справі», зі змістом якої суддя ВАСУ Олександр Ситников ознайомив учасників даного заходу. Вказану Постанову було розроблено з метою забезпечення правильного й однакового застосування судами норм Кодексу адміністративного судочинства України при ухваленні рішення суду. Зокрема, Олександр Ситников зазначив: «Рішення судів усіх інстанцій, незалежно від виду провадження, повинно бути гранично повним, зрозумілим, чітким, обов’язково містити вступну, описову, мотивувальну і резолютивну частини з додержанням зазначеної послідовності. Зрозумілість судового рішення полягає в логічному, чіткому, переконливому викладенні змісту рішення».

семінар "Мистецтво написання судових рішень"

Акцентуючи увагу на тому, що рішення суду є дзеркалом правосуддя і показує чи є воно таким, тренери та експерти Координатора ОБСЄ в Україні Роман Куйбіда та Оксана Сироїд ознайомили учасників із основними аспектами написання якісного і доступного судового рішення, навчали критично оцінювати рішення та на прикладі судових рішень застосовувати теоретичні знання. Окрім того, тренери підкреслили, що доповідь судді ВАСУ Олександра Ситникова була надзвичайно важливою у контексті проведення семінару, адже це стало гармонійним тандемом поєднання теорії з практикою.

вручення сертифікатів

За наслідками дводенного семінару помічники суддів та працівники суду отримали сертифікати про участь у заході.



Переглядів: 4754
Поширень: 0